« Film
objavljeno prije 3 godine i 9 mjeseci
FESTIVALI

Festival mediteranskog filma Split od 2. do 9. srpnja

Festival mediteranskog filma Split održat će se od 2. do 11. srpnja, a otvara ga u ljetnom kinu Bačvice hrvatska premijera filma Jure Pavlovića "Mater" s Darijom Lorenci-Flatz i Nevom Rošić u glavnim ulogama.

Festival mediteranskog filma Split
Festival mediteranskog filma Split (Arhiva)
Više o

Festival mediteranskog filma

"'Mater' je autentičan dalmatinski film koji je u potpunosti snimljen na lokacijama u dolini Neretve i mislim da se u njemu spaja sve što karakterizira Dalmaciju.

Tu su specifičan 'grezi' humor koji se ruga životu čak i u najtežim trenucima, te osebujni likovi puni života kakvi se tu i danas mogu pronaći", rekao je na predstavljanju programa u kinoteci Zlatna vrata redatelj Jure Pavlović.

Dodao je da se veseli premijeri pred splitskom publikom za koju je "siguran da će film prihvatiti otvorena srca".

I ostali dugometražni filmovi u programu Festivala hrvatske su premijere, zbog kojih su selektori FMFS-a pohodili najutjecajnije svjetske festivale, ističu organizatori u priopćenju.

S nagradom za najboljeg glavnog glumca u Veneciji iz Tunisa stiže film "Sin", a s Mostre dolazi i talijanski debitantski film "Sole". Tu su i francuski film "Yalda, noć oprosta", pobjednik Sundancea, utemeljen na stvarnoj iranskoj TV emisiji u kojoj se odlučuje o životu ili smrti, portugalski "Mosquito", koji je otvorio ovogodišnji Rotterdam, dok francuski film "Nas dvije" u Split stiže s festivala u Torontu, a talijanski "Mračne priče" u Berlinu je osvojio Srebrnog medvjeda za scenarij.

Direktor FMFS-a Alen Munitić podsjetio je da je ovogodišnje izdanje ponešto izmijenjeno "zbog svima znanih razloga", no uvjeren je da su "kvaliteta filmova i gosti koji nam dolaze dovoljni da i ovog puta imamo onaj duh kojim će FMFS zadržati svoju prepoznatljivu energiju".

"Sretan sam što napokon imamo i premijeru domaćeg dugometražnog filma, ali i što među kratkim hrvatskim filmom gotovo polovicu gledamo premijerno", rekao je Munitić, zahvalivši na podršci publici, Gradu Splitu, HAVC-u, sponzorima i partnerima.

Program "Druga strana Mediterana", u sklopu kojega se prikazuju naslovi iz zemalja Južne Amerike, otvara meksički "Bez posebnih obilježja", koji je osvojio nagradu publike Sundancea. Žiri kritičara na Veneciji nagradio je "La Lloronu", a 13. FMFS-a zatvorit će 11. srpnja argentinski akcijski triler s elementima komedije "Pljačka stoljeća".

Pobjednik programa "Ješke", u kojemu se prikazuju kratki hrvatski filmovi, ove će godine dobiti novčanu nagradu od 13 tisuća kuna, a otvara ga "Njemački inat" redateljice Silve Ćapin nastao na FMFS radionici 2018. godine.

Tu su i filmovi Natka Stipaničeva ("Arka"), Renate Poljak ("Porvenir") i Igora Jelinovića ("Santa Cruz/Cruise"). Među "Ješkama" su odabrani i "Sedra" Judite Gamulin, "Kućica" Jakova Nole, "Tina" Dubravke Turić, "Sigurno mrtvi" Ivana Grgura, te "Druker" Rina Barbira.

Besplatno kino ove je godine na platou ispred Doma mladih, gdje će se prikazati konkurencija naslova srednjeg metra hrvatskih autora Višnje Skorin, Gorana Devića i Renate Lučić. Tu će se moći pogledati i kratkometražni međunarodni program, u kojemu su filmovi nominirani za Oscara i dobitnik Zlatne palme, a otvara ga Yorgos Lanthimos najnovijim filmom "Nimic".

Sukladno preporukama HZJZ-a, napominju organizatori, kapacitet ljetnog kina "Bačvice" smanjen je zbog propisanog razmaka između sjedala.

22.06.2020. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh