« Film
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
SPLIT

Festival mediteranskog filma od 25. do 30. svibnja

Od 25. do 30. svibnja biti će prikazano 14 dugometražnih i 5 kratkometražnih filmova.

(FMFS)
Više o

Festival mediteranskog filma

,

FMFS

,

Alen Munitić

,

Splitsko stanje uma

,

Mali Mediteran

Festival mediteranskog filma Split (FMFS), na kojem će biti prikazano više od 30 filmova, održat će se od 25. do 30. svibnja, najavio je danas na konferenciji za novinare direktor tog festivala Alen Munitić.

To je drugi Festival mediteranskog filma u čijem će glavnom programu, kako je rekao Munitić, biti prikazano 14 dugometražnih i pet kratkometražnih filmova iz mediteranske regije.

U sklopu Festivala pod nazivom "Splitsko stanje uma" bit će retrospektivno prikazano od deset do petnaest filmova koji su tematikom, režijom ili mjestom vezani uz Split. Na ovogodišnjem Festivalu bit će organiziran i poseban program pod nazivom "Mali Mediteran", namijenjen mladeži i djeci koja nemaju naviku odlaziti u kino, a u kojem će se prikazati filmovi neameričke produkcije, rekao je Munitić.

Iz glavnog programa ovogodišnjega Festivala Munitić je izdvojio tri filma.

Španjolski film "Camino" redatelja Javiera Fessera inspiriran je stvarnim događajem o oboljeloj djevojčici čiji su roditelji i sestra članovi Opus Deija. Taj je film prošle godine u Španjolskoj osvojio šest nagrada "Goya", a pobjednik je i Festivala "San Sebastian" te "Gaudija" u konkurenciji najboljeg europskog filma.

Francuski film "Božićna priča" s Catherine Deneuve u glavnoj ulozi govori o složenim obiteljskim odnosima tijekom božićnih blagdana. Prošle godine film je bio nominiran za "Zlatnu palmu" na Festivalu u Cannesu.

Treći film koji je Munitić posebice istaknuo jest više puta nagrađen izraelski film "Shiva", redatelja sestre i brata Ronit i Shlomija Elkabetza. Film tematizira Shivu, to jest običaj sedmodnevnog žalovanja za pokojnikom u Izraelu koji je, po Munitićevim riječima, iznimno važan za židovsku vjeru i kulturu. (hina/metro-portal)

21.04.2009. 14:58:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh