« Glazba
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
DOBRA VIBRA

Femi Kuti stiže u Aquarius

Nigerijski afrobeat majstor dolazi sa svojom ekipom iz Positive Force

Fotografija vijesti
Više o

Aquarius

,

Femi Kuti

,

The Positive Force

Ovom turnejom, u sklopu koje će posjetiti i Zagreb, Femi Kuti obilježava 50 godina neovisnosti Nigerije i 10 godina postojanja "New African Shrinea". U Zagreb stiže nakon druge nominacije za Grammy - njegov je posljednji album "Day by Day" nominiran u kategoriji "Best Contemporary World Music Album" 2009. godine, dok je prvu nominaciju zaradio još 2003. godine sa albumom "Fight To Win". 'No friend of Government' Femi Kuti dolazi zagrijati atmosferu u petak, 16.04.2010. u zagrebačkom klubu Aquarius.

Biografija

Femi Kuti (Olufemi Anikulapo Kuti), sin legende i utemeljitelja Afro beata Fele Kutija, rođen je 1962. u Londonu, a odrastao je u Lagosu u Nigeriji, u zemlji obilježenoj šesnaestogodišnjom militarističkom diktaturom, političkim nemirima i krvavim sukobima.

Femi Kuti počeo je svirati zajedno s ocem i njegovim četrdeseteročlanim sastavom Egypt '80 kad mu je bilo 16 godina.

Prvi značajan nastup dogodio se 1985. godine u Hollywood Bowlu, kada je nastupio umjesto svog oca koji je netom prije bio uhapšen na aerodromu u Lagosu i digao oduševljenu publiku na noge svojim karizmatičnim nastupom i svirkom na saksofonu. Već do 1987. godine formirao je vlastiti sastav The Positive Force, a prvi izdani album izazvao je velik interes i prvi uspješni live nastup u Parizu.

Uslijedile su mnogobrojne europske turneje koje su popratile izvrsne kritike i neizbježne usporedbe sa Fela Kutijevim sastavom Egypt '80. Njegova verzija Afrobeata, stila koji je Fela Kuti stvorio 70-ih godina spajanjem američkog funka s tradicionalnim afričkim ritmovima, mješavina je modernih dance stilova, jazz-a i afričkog bluesa s tekstovima sociopolitičke tematike.

Dva puta je nominiran za prestižnu nagradu Grammy za najbolji World Music album "Fight to win" (2003.) i "Day By Day" (2009.), dobitnik je All Africa Music Awards nagrade za najboljeg muškog izvođača te najbolju pjesmu "Beng Beng Beng".

www.myspace.com/femikuti

Ulaznice po cijeni od 120 kn (140 kn na dan koncerta na blagajni kluba) u prodaji u:

Aquarius music shop (Maksimirska 16)
Sirius Music Shop (Importanne Galeria, Iblerov trg)
Aquarius CD shop (Varsavska 13)
Dirty old Shop (Tratinska 22)
Klub Aquarius (Matije Ljubeka bb)

24.03.2010. 09:59:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh