« Biznis
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
LOVICA

Fed podigao kamatne stope prvi put u zadnjem desetljeću

Američka središnja banka Federalne rezerve povisila je u srijedu kamatne stope prvi put u skoro zadnjih deset godina signalizirajući uvjerenje da je američko gospodarstvo uvelike nadišlo posljedice financijske krize 2007-2009.

Burze su dobro reagirale na vijest
Burze su dobro reagirale na vijest (Arhiva)
Više o

FED

,

Wall Street

,

kamatna stopa

Odbor koji određuje politiku američke središnje banke povisio je svoju ključnu kamatnu stopu sa skoro nule za četvrtinu postotnog boda na raspon između 0,25 posto i 0,50 posto, okončavši dugu raspravu o tome je li gospodarstvo dovoljno jako da podnese više troškove pozajmljivanja.

"Odbor ocjenjuje da je došlo do znatnog poboljšanja uvjeta na tržištu rada ove godine i prilično je uvjereno da će inflacija rasti u srednjem razdoblju do cilja od 2 posto", rekao je Fed u priopćenju koje je jednoglasno usvojeno. Fed je jasno rekao da je povišenje stope početak postupnog pritezanja i da će u odlučivanju o svojem narednom potezu glavno biti praćenje inflacije koja je ispod ciljane.

Nove gospodarske projekcije Feda ostale su uglavnom nepromijenjene od rujna s nezaposlenošću koja se predviđa da će pasti na 4,7 posto sljedeće godine a gospodarski rast na 2,4 posto. Fed je snizio svoju ključnu kamatu na nulu krajem 2008. kako bi zaustavio pad gospodarstva nakon što je slom tržišta nekretnina oborio divove s Wall Streeta i uzdrmao povjerenje svijeta u američki financijski sustav.

Zadnji put je Fed povisio kamatne stope 2006.

Wall Street porastao

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle treći dan zaredom, nakon što je Fed po prvi puta od 2006. povisio kamatne stope i poručio da će ubuduće cijenu novca povećavati postupno. Dow Jones ojačao je 224 boda, ili 1,28 posto, na 17.749 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,45 posto, na 2.073 boda, a Nasdaq indeks 1,52 posto, na 5.071 bod.

Američka središnja banka povisila je u srijedu ključne kamatne stope po prvi puta u gotovo 10 godina - za 0,25 postotnih bodova, na 0,25 do 0,50 posto - poručivši da će američko gospodarstvo nastaviti stabilno rasti i iduće godine. Fed je u priopćenju istaknuo da je došlo do znatnog poboljšanja uvjeta na tržištu rada, jer je stopa nezaposlenosti pala na 5 posto, i da vjeruje da će inflacija u srednjem roku rasti prema ciljanih 2 posto.

Predsjednica Feda Janet Yellen kazala je, pak, na konferenciji za novinare da gospodarstvo raste stabilno i da će se to nastaviti, stoga je skromno povećanje kamata primjereno. Gospodarske prognoze Feda ostale su gotovo iste kao prije, pri čemu se u idućoj godini očekuje rast gospodarstva za 2,4 posto, dok bi stopa nezaposlenosti mogla pasti na 4,7 posto.

Ulagače je, pak, najviše potaknula poruka Feda da će daljnje povećanje kamata biti postupno, što će ovisiti o makroekonomskim pokazateljima, među ostalim inflaciji. Tako čelnici Feda procjenjuju da će na kraju iduće godine kamate iznositi 1,375 posto, što znači da bi u 2016. mogle biti povećane u četiri navrata.

"Fed je poručio da daljnje povećanje kamata neće biti kao tradicionalni ciklus povećanja, nego bi moglo biti najsporije zaoštravanje monetarne politike dosad", kaže Mohamed El-Erian, savjetnik u Allianzu. Premda je povećanjem kamata tržište dionica izgubilo jednu polugu koja ga je godinama podržavala, Fed je uvjerio ulagače da je gospodarstvo daleko odmaknulo od recesije 2008. godine i da će nastaviti stabilno rasti.

Zahvaljujući tome, jučer je S&P 500 indeks porastao treći dan zaredom, a na vrijednosti su dobile dionice u devet od 10 sektora tog indeksa. Pao je, za 0,5 posto, samo energetski sektor jer su cijene nafte, nakon dva dana rasta, ponovno u silaznoj putanji. I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,72 posto, na 6.061 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,18 posto, na 10.469 bodova, a pariški CAC 0,22 posto, na 4.624 boda.

17.12.2015. 12:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh