« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
LAŽNA BOMBA

FBI varkom uhitio bombaša na predbožićnoj svečanosti

Lažnu bombu 19-godišnjaku iz Somalije su dostavili agenti FBI-a i javnost nikada nije bila u opasnosti

Agenti FBI
Agenti FBI (Getty Images)
Više o

teroristi

,

FBI

,

FBI terorizam

,

bombaši samoubojice

U operaciji u kojoj su se poslužili varkom, agenti američkog FBI-a uhitili su 19-godišnjaka iz Somalije koji je pokušao dići u zrak kombi za koji je vjerovao da je pun eksploziva, na svečanosti paljenja božićne jelke na prepunom trgu u Portlandu, u saveznoj državi Oregon.

Lažnu bombu su mu dostavili agenti FBI-a i javnost nikada nije bila u opasnosti, priopćile su vlasti. Mohamed Osman Mohamud (19), američki državljan rođen u Somaliji, uhićen je u petak navečer po lokalnom vremenu, nakon što je nazvao mobitel za koji je mislio da će aktivirati eksploziv u kombiju, ali su su ga umjesto toga okružili agenti FBI-a i policija.

Izvikujući arapski izraz "Allahu Akbar!" (Bog je velik), Mohamud je pokušao udarati agente i policajce dok su ga odvodili u pritvor, izvijestio je dnevni list Portland Tribune.

"Prijetnja je bila vrlo stvarna. Naša istraga je pokazala da je Mohamud bio apsolutno odlučan izvesti napad u velikom stilu, sa što više žrtava", izjavio je Arthur Balizan, posebni agent FBI-a u Oregonu.

FBI je u subotu objavio da je Mahmoud djelovao sam, bez uputa neke strane terorističke organizacije, te da su ga počeli istraživati kao sumnjivoga, nakon dojave od nekoga tko je bio zabrinut zbog tog mladića.

Mohamud je mjesecima planirao pojedinosti napada, uključujući i mjesto parkiranja kombija kako bi bilo najviše žrtava, a u jednom trenutku je poštom poslao komponente bombe operativcima FBI-a, za koje je vjerovao da su njegovi militantni istomišljenici i sudionici urote, kako bi sastavili eksplozivnu napravu.

Mohamud je optužen za pokušaj uporabe oružja za masovno uništenje, za što mu može biti izrečena kazna doživotnog zatvora. U ponedjeljak će biti izveden pred savezni sud u Portlandu, kako bi se izjasnio o krivnji.

Operacije u kojima se agenti FBI-a i drugih američkih službi sigurnosti koriste varkom, kako bi otkrili i priveli pravdi militantne ekstremiste, jedan su od vodećih načina borbe protiv domaćeg terorizma u SAD-u.(hina/metro-portal)

28.11.2010. 09:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh