« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
Osama strikes again?

FBI opet plaši baukom terorizma

FBI upozorava na mogući teroristički napad u metrou New Yorka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Barack Obama

,

Osama bin Laden

,

teroristički napad

,

Al Qaida

,

Department of Homeland Security

,

metro New York bomba

,

Domovinska sigurnost

,

FBI terorizam

Američki Savezni istražni ured FBI upozorio je na moguću terorističku urotu za napad na sustav podzemne željeznice u New Yorku tijekom sezone blagdana, izvijestile su u srijedu američke TV mreže.

FBI je primio "uvjeljivo ali nepotkrijepljeno izvješće" da su teroristi Al Qaide krajem rujna raspravljali o napadu na sustav podzemne ili nadzemne željeznice u New Yorku, uz uporabu bombaša samoubojica ili postavljanje eksploziva pod tračnice, izvijestila je TV mreža NBC.

Radi se o izvješću jednog izvora koji se kretao u krugovima militantnih islamista, boraca 'džihada', i koji je rekao da se radilo o "raspravnoj fazi", odnosno više o želji za napadom, nego o operativnim pripremama, ističe u izvješću NBC.

Glasnogovornik FBI-a Richard Kolko potvrdio je samo da su njegova agencija i Odjel domovinske sigurnosti u utorak navečer uputili upozorenje lokalnim vlastima, te da se informacija preispituje.

"Mi ne raspolažemo konkretnim pojedinostima da bi potvrdili kako se ta urota razvila dalje od želje i planiranja, no izdajemo ovo upozorenje iz zabrinutosti da bi takav napad mogao biti izveden tijekom predstojećih blagdana", navodi se u upozorenju FBI-a, prema citiranju američkih medija.

Glasnogovornik Ministarstva domovinske sigurnosti Russ Knocke je kazao kako je upozorenje izdano rutinski, dodajući da je moguća povećana nazočnost policije u New Yorku i drugim velikim gradskim centrima.

Kako već naveliko pišu webovi posvećeni teorijama zavjere, čim je u pitanju Homeland Security nešto je sumnjivo, pa se spekulira o razlozima dizanja tenzija u predblagdansko vrijeme. Teorije se kreću od pokušaja smanjenja potrošnje zbog problema u gospodarstvu, što definitivno ne može biti razlog, jer je cilj vlade izvući sve novce iz čarapa i sa štednih računa kako bi se zavrtio svježi kapital kojeg kronično nedostaje.

Drugi, naklonjeni Obami, već naveliko viču da Bush ima neke čudne ideje, od prikrivanja stanja u Homeland Security kojem će se dići razina sigurnosti pa Obamini ljudi neće moći pregledavati dokumentaciju prije preuzimanja dužnosti, što će Bushovim igračima dati vremena za uništavanje kompromitirajućih informacija. Treći, koji vide Busha i Obamu kao dvije strane istog novčića i imaju jednako loše mišljenje o njima smatraju kako treba malo istrenirati Obaminu ekipu, čisto da vide kako se to radi kad treba skrenuti pažnju javnosti s nečeg jako važnog na „neprijatelja koji nikad ne spava".

Naravno, postoje i oni koji smatraju da bi se napad mogao inscenirati sa svrhom proglašavanja ratnog stanja i odgode preuzimanja vlasti, zagriženi Obamini sljedbenici čak sumnjaju u namještaljku kojom bi se pokušalo ukloniti Obamu, tj. izvršiti atentat na njega u kaosu nakon insceniranog napada.

No, što god od navedenog bilo, vožnja podzemnom u New Yorku sigurno neće biti ugodno iskustvo običnim stanovnicima, koji će svaku zgužvanu vrećicu vidjeti kao moguću bombu, a u svakom Arapu potencijalnog samoubojicu. Prilično loš scenario, nije li? (metro-portal)

Ovdje možete čitati o teorijama zavjere i Obami.

Tko su Obamini ljudi?

Što sve predviđaju američke obavještajne službe?

Obamin tim za nacionalnu sigurnost.

26.11.2008. 19:02:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh