« Film
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
kolumna iz cannesa

Favoriti u Cannesu

Tko će odnijeti Zlatnu palmu – naziru se mogući favoriti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Cannes film festival

,

Pen-ek Ratanaruang

,

kolumna iz Cannesa

Što je zajedničko Pedru Almodovaru i Quentinu Tarantinu? Naravno, njihova ljubav prema filmu. Štoviše, obojica se prema tome odnose kao prema religiji. U Broken Embraces i Inglourious Bastards oba redatelja natjerala su nas da osjetimo razmjere do kojih bi njihovi životi bili prazni bez njihove umjetnosti.

Lako je zamisliti njih dvojicu kako provode sate i sate gledajući svoje omiljene filmove iznova, udobno zavaljeni u svojim dnevnim sobama kada nisu zauzeti snimanjem svojih.

No, za tajlandskog redatelja Pen-ek Ratanaruanga, stvari stoje malo drugačije. Razvijajući se u krugu neovisnog filmova zadnjih desetak godina, pokazao je svoj novi film Nymph, koji govori o ženskom duhu koji nastanjuje luksuznu šumu i pritom tjera ljubavni par do granica katastrofe.

Susret s njim u festivalskoj palači bio je zanimljiv, jer ovaj 47-godišnji bivši dizajner zapanjuje svojom opuštenošću i mirnim pristupom prema filmskoj industriji.

„To što sam postao filmski redatelj prvenstveno je posljedica slučajnosti. Moj je prijatelj upravo oformio producentsku kuću i zamolio me da snimam i produciram reklame za televiziju. Zatim sam napisao prvi scenarij i sve je nekako krenulo svojim tokom - evo mene ovdje. Radim filmove zato što mogu. Drugi su možda nadareniji od mene, no očito ne toliko odvažni!"

Poetični i mistični, njegovi su filmovi mali dragulji koje je moguće pronaći jedino na festivalima poput Cannesa.

Požurite ih otkriti, jer izgleda da bi Pen-ek mogao nestati s pozornice prilično brzo: „Odlučio sam napraviti kuću i trebat će mi nešto vremena prije nego što napravim novi film. Uz to, volim i nogomet, muziku i kuhanje, tako da za mene postoji puno zanimljivih stvari u životu osim filma."
Piše: Jerome Vermelin/MWN Francuska
21.05.2009. 12:08:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh