« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
STVARNO?

Fast food vs "normalna" hrana

Studija objavljena u prestižnom znanstvenom časopisu - British Medical Journal mogla bi iznenaditi obožavatelje fast fooda

Čudno, ali je istina...
Čudno, ali je istina... (Arhiva)
Više o

fast food

,

normalna hrana

Manje kalorija imaju obroci u fast food lancima - nego jela koje naručite u klasičnim restoranima. Čini se nemoguće - ali upravo to je pokazala studija objavljena u prestižnom znanstvenom časopisu - British Medical Journal.

Analizirali su 13,5 tisuća obroka i zaključili da prosječno jelo u restoranu brze hrane ima 750, dok jelo u restoranu ima 1033 kalorije.

"Što ovdje pripremate? Pa radim jedan lungic sa krumpirima. To je jedna od stvari koje se najcesce jedu ovdje. Uz salatu i kruh...", kazao je za RTL Direkt kuhar Dragan Krušlin.

Uzeli smo najčešće naručivan obrok u restoranu - l lungić, pekarski krumpir, kruh i salatu, a onda smo otišli i po najčešće naručivani fast food - hamburger s krumpirićima. U svakom slučaju, i jedan i drugi su obrok jako kalorični. Provjerili smo s nutricionisticom. 

"Naravno da postoji mogućnost da je obrok iz restorana kaloričniji od obroka iz fast fooda. Kao što postoji i obrnuto, da je fast food uvijek nutritivno manje kvalitetniji od onog iz restorana. Ali pitanje je, u kojem restoranu, i koja hrana", objašnjava Karmen Matković Melki, nutricionistica. 

Svinjski lungić od 700 kalorija i pečeni pekarski krumpir koji ima 484,4 kcal ukupno imaju 1184,4 kalorija. Hamburger pak sadrži 503 kcal, dok porcija velikih krumpirića ima 434 kcal što je ukupno 937 kalorija. Zaključak: hrana iz fast food restorana ima manje kalorija.

Razlika od 200 tinjak kalorija potvrdila je britansko istraživanje. Obrok u restoranu je kaloričniji. Dio razloga je i u tome što su porcije u restoranima veće. 

"Nije bitno radi li se o fast food restoranu, restoranu ili da jedemo kod kuće. U kontekstu kalorijskog inputa, bitno je što jedete. Nemojte se zavarati u brojanju kalorija, to zna prevariti", poručuje nutricionistica. 

Pa tako 100 grama orašastih plodova ima duplo više kalorija od 100 grama svinjskog odreska. Ali zapamatite ovo - prosječan obrok, preporuka je liječnika, ne bi trebao prelaziti 600 kalorija. 

30.11.2020. 11:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    30.11.2020. 11:33
    sta dalje od fast fooda treba se zdravo hraniti,,,
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh