« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
FORA

Fascinantni obrambeni mehanizmi našeg tijela

Ljudsko tijelo, kad pogledamo sve funkcije koje ima, predstavlja nešto toliko savršeno da možemo danima pisati o različitim funkcijama koje obavlja, a mi ih nismo niti svjesni

Kihanjem se rješavamo smeća koje ulazi u organizam
Kihanjem se rješavamo smeća koje ulazi u organizam (DeviantArt)
Više o

ljudsko tijelo

,

tijelo

,

obrambeni mehanizam

Ljudsko tijelo je fascinantna biološka mašina koja ima rješenje za gotovo svaku situaciju, a ovih devet stvari su zapravo obrambeni mehanizmi koji ga štite od raznih problema.

Gubitak pamćenja - izrazito neugodni događaji često se zaboravljaju jer naš mozak doslovno briše te ružne trenutke iz memorije kako bi mogli normalno funkcionirati.

Iznenadni trzaj - vjerojatno ste to doživjeli kada ste legli na spavanje. Polako počinjete tonuti u san i odjednom vam se cijelo tijelo trzne, kao da je doživjelo električni šok. Ovaj fenomen rezultat je naše evolucije i mozak nas zapravo pokušava spasiti. Kada počnemo tonuti u san, disanje se smiruje, puls se smanji ali vrlo malo, a mišići se počnu opuštati. Naš mozak ovo interpretira kao prijetnju smrću i zato nas šokira kako bismo se spasili.

Kihanje - tijelo se rješava smeća koje pokušava ući u organizam, a to su obično alergeni, mikrobi, prašina i ostali iritansi.

Mreškanje kože na prstima - naše tijelo predugu izloženost vlazi tumači tako da je naš okoliš postao presklizak. Zato se koža na prstima mreška kako bi se lakše kretali kroz sklizave površine.

Naježenost - primarna funkcija naježenosti je smanjenje gubitka topline kroz kožu kako bismo mogli održati tijelo toplim u neprijateljskom okruženju.

Rastezanje - ljudi se instinktivno rastežu kako bi pripremili tijelo za fizičke aktivnosti koje ih čekaju tijekom dana. Dok se istežemo, u isto vrijeme rade mišići, pokreće se cirkulacija i popravlja raspoloženje.

Suze - stručnjaci vjeruju da nam suze služe kao obrambeni mehanizam u teškim trenucima. Kada počnemo plakati dijelom zaboravimo na ono što doživljavamo jer smo zauzeti plakanjem

Štucanje - kada se iziritira pneumogastrički živac, počinjemo štucati. Obično se to događa kada prebrzo pojedemo hranu, progutamo prevelik komad ili se jednostavno prejedemo, piše Brightside. Ovaj živac smješten je blizu dijafragme i želuca.

Zijevanje - služi za "hlađenje mozga" ako je prestimuliran ili prezauzet.

01.12.2016. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh