« Život
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
BIZARNE SLIKE

Fascinantne fotografije piva pod mikroskopom

Umjesto vitamina i gena američki biofizičar je pod svjetlosnim mikroskopom počeo slikati koktele, piva i druga pića

Guinness Stout
Guinness Stout (Michael Davidson )
Više o

Guinness

,

pivo

,

fotografije

,

fotografiranje

,

Federica Brignone

Biofizičar Michael Davidson preko 25 godina bavio se slikanjem DNA, vitamina i kemikalija pod svjetlosnim mikroskopom. Međutim, njegov rad je bio skup, a broj ljudi zainteresiranih za fotografije malen. Sveučilište u Floridi više nije moglo financirati njegovo istraživanje pa je novac odlučio potražiti kod privatnika koji su fotografije mogli prodavati na majicama ili u obliku postera.

>>Snimljena prva fotografija jedne molekule

Bilo je to 1992. godine, a Davidson je u međuvremenu osvojio više od 40 prestižnih nagrada, održao preko 50 izložbi, njegovi radovi objavljeni su u magazinima i knjigama diljem svijeta te je ostvario suradnju s Appleom koji pojedine fotografije koristi za iPhone. Za velik uspjeh zaslužna je promjena poslovne filozofije - umjesto vitamina i gena pod mikroskopom je počeo slikati koktele, piva i druga pića. Godine 1995. su tako mikrofotografije alkoholnih pića postale hit-uzorak na kravatama u SAD-u.

"Mislim da su kroz moj mikroskop prošle sve žestice. Priprema pića za fotografiranje traje po nekoliko dana ili mjeseci jer ih je potrebno smrznuti u ledene kristale. Poseban je izazov fotografirati pića koja su po kemijskom sastavu međusobno slična. Koristim polarizacijski mikroskop kako bi dobio karakteristične boje i uzorke", objašnjava Davidson.

Zanimljivo je da Davidson ne koristi programe za obradu slika te su sve fotografije u potpunosti autentične. "Ja sam u prvom redu znanstvenik, a fotografiranjem se bavim kako bi znanost približio široj javnost", kaže biofizičar i dodaje da mu je najdraže piće Bud Light.

Pogledajte kako vaše omiljeno pivo izgleda pod mikroskopom 

08.10.2010. 13:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh