« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
NOVI HIT U TURIZMU

Farma spašava hrvatski turizam

Ruralni turizam jedan je od najnovijih trendova u svijetu te bi Hrvatska trebala što prije razviti svoju ponudu za ovu vrstu odmora

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

hrvatski turizam

,

Razvoj turizma na selu

,

ruralni turizam

,

drugi kongres o ruralnom turizmu

Drugi hrvatski kongres o ruralnom turizmu s temom "Koncepcija dugoročnog razvoja ruralnog turizma", koji se od srijede održavao u Malom Lošinju, završio je jutros donošenjem zaključaka, među kojima se ističe važnost hitnog osnivanja Vladinog povjerenstva za ruralni turizam.

U strategiji razvoja hrvatskog turizma koja će se uskoro početi pripremati, mora biti značajnije zastupljen ruralni turizam, ističe se u zaključcima.

Potrebno je izraditi dugoročne planove za razvoj ruralnog turizma, te postići konsenzus svih relevantnih čimbenika, u prvom redu resornih ministarstava. Strategiju razvoja ruralnog turizma nužno je uskladiti s nacionalnim, regionalnim i lokalnim strategijama, a ona se mora oslanjati i na izvore financiranja iz EU i drugih međunarodnih fondova.

Sudionici kongresa zaključili su da se ruralni turizam mora razvijati kao jedan od ključnih čimbenika razvoja hrvatskih ruralnih područja, a time i jednakomjernog razvoja svih prostora Hrvatske,

Takvom novom atraktivnom ponudom na turističkom tržištu stvara se i prepoznatljiva slika Hrvatske kao "lifestyle" odredišta.

Aktivnosti i ciljeve strategije trebaju biti usmjereni prema lokalnoj zajednici, razvijati regionalna turistička odredišta te uvesti obaveznu izobrazbu za sve koji se bave ruralnim turizmom, zaključeno je.

Na kongresu je pokrenuta i nova akcija "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske" u kojoj će se birati najbolji poduzetnici i proizvođači u ruralnom turizmu. Nagrade će se dijeliti u kategorijama: "Turistička seljačka gospodarstva", "Poduzetnici u ruralnom turizmu", "Ruralno-turistički projekti", "Ruralno-turističke manifestacije" i "Tradicijska ruralna gastronomija"

Znanstvenim i stručnim temama te primjerima dobre prakse, kao i malim sajmom ruralnog turizma, predstavljeni su proizvodi i ponuda hrvatskog ruralnog prostora te dane smjernice za njegov razvoj. (hina/ metro-portal)

24.04.2010. 14:19:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh