« Kultura
objavljeno prije 9 mjeseci i 27 dana
OSVRT

Fantastični oblici Ivana Jakšića

Ključni element u ovom zanimljivom ciklusu raznolikih, tajanstvenih oživotvorenih motiva jest ovalnost, fina, izbalansirana ovalnost, glatkoća površina, delikatna lelujavost, treperenje, drhtaj

Ivan Jakšić
Ivan Jakšić (Arhiva)
Više o

izložba

,

kiparstvo

,

Ivan Jakšić

Akademski kipar, Bračanin Ivan Jakšić suvremeni hrvatski likovni umjetnik, istaknuti je pripadnik svoje generacije, autor kompleksnog opusa u kamenu, raznolikih motiva, od kojih, za ovu prigodu ističemo niz fantastičnih oblika, razigranih, valovitih, izvijajućih u živom kamenu, koji sliče a možda i ne sliče živim bićima ili travama, raslinju koje raste ispod površine vode ili pak igri valova i njihovim čudesnim tvorbama od kapljica i pjene, sve u kontinuiranom gibanju.

Ključni element u ovom zanimljivom ciklusu raznolikih, tajanstvenih oživotvorenih motiva jest ovalnost, fina, izbalansirana ovalnost, glatkoća površina, delikatna lelujavost, treperenje, drhtaji.

Jakšić stvara čudesni svijet kamenih skultura ponukan fantastičnim oblicima, fragilnih ali istodobno i čvrstih motiva, koji se opažaju u more ili ne blijede u sjećanjima ljudi koji pak žive pored samoga mora ili je bolje reći na moru.

Djela su izvedena u raznobojnim vrstama kamena, izvrsno obrađena i definirana, podsjećaju na snove, kada se ne možemo sjetiti što smo točno sanjali i doživjeli u svome snu, raznih veličina, od malih formata do posve velikih i za javne prostore predviđenih.

Pred akademskim kiparom Ivanom Jakšićem otvara se uzbuđujuća budućnost, njegov izraziti talent i predani, kontinuirani rad i ljubav prema kamenu sigurno će ga daleko odvesti u aktualnoj hrvatskoj umjetnosti.

Piše: Miroslav Pelikan
06.07.2023. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh