« Kultura
objavljeno prije 9 mjeseci i 26 dana
NAGRADE

Dodijeljene nagrade Nada Dimić i Vesna Kesić

Preksinoć, u četvrtak, 6. 7. 2023. dodijeljene su nagrade "Nada Dimić" i "Vesna Kesić”, ispred glavnog ulaza u zgradu Doma HDLU, u organizaciji udruge Domino i Fonda za druge

Nagrade
Nagrade (Arhiva)
Više o

Nagrada Nada Dimić

,

Nagrada Vesna Kesić

Nagrada Nada Dimić dodjeljuje se jednoj ili više osoba, ili kolektivnoj inicijativi koje su svojim djelom i javnim angažmanom ostavile važan trag u javnom, kulturnom i društvenom djelovanju, a čije su originalne, inovativne i provokativne prakse motivirane kritikom vladajućih odnosa u društvu i doprinosom promjenama ekonomskih, socijalnih i etičkih u prostoru u kojem djeluju. Nagradom se odaje priznanje onima koji se odupiru sve snažnijem sužavanju građanskih sloboda.

Nagradu je osnovao i dodjeljuje Fond za druge, kojeg su pokrenuli Bruno Isaković i Zvonimir Dobrović 2017. s ciljem podrške umjetnosti, aktivizma i poticanja solidarnosti i građanske odgovornosti. Fond za druge želi svojim aktivnostima doprinositi razvoju društva temeljenog na građanskoj jednakosti, umjetničkoj slobodi i prihvaćanju različitosti.

Fond za druge svake godine dodjeljuje dvije Nagrade "Nada Dimić". Žiri Fonda za druge u sastavu Barbara Blasin, Danka Derifaj, Sanja Despot, Snježana Pavić, Tamara Opačić te Bruno Isaković i Zvonimir Dobrović, odlučio je da se jedna "Nada Dimić" dodijeljuje dramaturgu i aktivistu koji promiče prava trans osoba Espiju Tomičiću, a da drugu „Nadu Dimić" dobivaju i ravnopravno dijele Tinka Kalajžić te učenici i učenice Prve riječke gimnazije, koji su se okupljeni oko predmeta Škola i zajednica s učiteljicom Helenom De Karinom snažno angažirali oko položaja migranata u Rijeci. 

Dodijeljena je i nagrada Vesna Kesić za hrabro, otvoreno, kritičko novinarstvo, nemilosrdno prema moćnicima i nasilnicima bilo koje vrste, kojom zazivamo ono što je ime Vesne Kesić u novinarstvu značilo. Ovogodišnji dobitnik nagrade Vesna Kesić za novinarstvo je Hrvoje Šimičević, koji je odlučio donirati dio svoje nagrade Faktivu, za organizaciju Noćnog marša.

08.07.2023. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh