« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
MMM

Fali vam energije? Evo najboljeg recepta!

Kada u poslijepodnevnim satima osjetite iznenadnu pospanost ili umor, a preostalo vam je još neobavljena posla, ne posežite za kavom

Dodajte još par kockica tamne čokolade
Dodajte još par kockica tamne čokolade (Shutterstock)
Više o

energija

,

zeleni čaj

,

tamna čokolada

,

nedostatak energije

Nedostatak energije česta je pojava u popodnevnim satima na poslu, a prvo rješenje je obično - nova šalica kave. No, znanstvenici kažu - umjesto kave posegnite za tamnom čokoladom i zelenim čajem jer je to odlična kombinacija za podizanje energije.

Znanstvenici sa sveučilišta Sjeverne Arizone (NAU) testirali su mentalne reakcije sudionika istraživanja tijekom kojega su oni konzumirali razne vrste čokolade s različitim udjelom kakaoa. 

Kod ispitanika koji su pojeli čokoladu sa 60 posto kakaoa, što se smatra minimalnom količinom da bi se čokolada svrstala u kategoriju crne, zamijećena je povećana budnost i pojačana koncentracija, no istodobno i negativan učinak - porast krvnog tlaka.

Kod ispitanike druge grupe koja je konzumirala crnu čokoladu s aminokiselinom L-theaninom, sastojkom zelenog čaja, zamijećen je pojačan osjećaj relaksiranosti, ali bez omamljenosti ili smanjene budnosti. Važno je istaknuti i da se nedugo nakon konzumiranja ove aminokiseline krvni tlak smanjuje.

"Ovo je otkriće vrijedno pažnje", smatra profesor psihologije na NAU-u, Larry Stevens, koji je vodio istraživanje. "Riječ je o čokoladi zdravoj za srce koja sadrži visok udio kakaoa i L-theanina, što je dobra kombinacija za srce, jer smanjuje krvni tlak, istodobno jačajući energiju i podižući budnost". Stevens kaže kako kombinacija crne čokolade s ekstraktom zelenog čaja još nije na tržištu, no da tvrtka Hershey u suradnji s istraživačima radi na tomu.

Studija, čiji su rezultati objavljeni u stručnome časopisu NeuroRegulation, prvo je ove vrste u kojemu se proučavao učinak čokolade na povećanje pozornosti, a provedeno je uz pomoć EEG tehnologije kojom se mjerila moždana reakcija na određene stimulanse kod 122 ispitanika u životnoj dobi između 18 i 25 godina.

31.08.2016. 13:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh