« Život
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
UPS...

Faktori koji umanjuju želju za seksom

Smanjeni seksualni apetiti jednako pogađa muškarce i žene, a evo koji su glavni problemi na koje trebate obratiti posebnu pažnju

Dajte se malo potrudite...
Dajte se malo potrudite... (Pexels)
Više o

seks

,

libido

,

volja za seksom

Seks bi trebao biti zabavno iskustvo pa nema smisla uopće razmišljati o tome da bi netko mogao izgubiti želju za njim, zar ne? No to je itekako moguće, a razlozi mogu biti zaista različiti. Smanjeni seksualni apetiti jednako pogađa muškarce i žene, a u nastavku vam donosimo nekoliko čimbenika koji mogu utjecati na taj problem.

Niska razina testosterona uobičajeni je razlog smanjenja želje za seksom kod muškaraca, a izazvati ga mogu starenje, pretilost, lijekovi, ozljede testisa, upale, ovisnosti o cigaretama, alkoholu ili drogama, kemoterapije...Osim što biste se trebali pobrinuti da vodite zdrav život i redovito vježbate, svakako konzultirajte liječnika ako mislite da patite od bilo kakvog hormonalnog poremećaja.

Menopauza. Nakon menopauze, žensko tijelo prolazi kroz brojne promjene, koje se očituju i u smanjenoj proizvodnji estrogena. Estrogen je odgovoran za zdravlje vaginalnog tkiva i kontrolu ženskog spolnog nagona, što znači da bi neke žene mogle osjetiti smanjenu potrebu za seksom upravo zbog smanjene razine tog hormona. 

Trudnoća, porod i roditeljstvo. Trudnoća i hormonalne promjene koje ona donosi također mogu utjecati na ženski libido. Dijete znači novu obavezu koju obično prate manjak sna, umor i stres, koji se udražavaju na seksualnoj želji oba roditelja.

Lijekovi. Antidepresvi, lijekovi za smanjenje krvnog tlaka, pa čak i kontracepcijske pilule mogu negativno utjecati na libido. Ako ste primijetili takav problem, posavjetujte se s liječnikom, ali nikako nemojte na svoju ruku prestati uzimati terapiju.

Stres, anksioznost i problemi u vezi. Obiteljske i poslovne obaveze, briga za starije i raznorazni drugi problemi mogu umanjiti potrebu za spolnom intimnošću. Ponekad smo na kraju dana jednostavno preumorni za bilo što osim spavanja. Problemi u vezi poput prijevare, svađe ili dosade mogu predstavljati dodatnu poteškoću jer umanjuju želju za intimnošću. 

Piše: Andrea Holi
21.09.2017. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh