« Film
objavljeno prije 9 godina i 5 mjeseci
RECENZIJA

FAK recenzija: The Salvation

Danski vestern impresivne glumačke postave ne bježi od klišeja, u širokom luku izbjegava kompliciranje i odstupanje od očekivanog, a ako ima nekog asa u rukavu, zaboravio ga je izvaditi

The Salvation Kristiana Levringa
The Salvation Kristiana Levringa (Arhiva)
Više o

The Salvation

,

Kristian Levring

Prije sedam godina, odmah nakon dansko-njemačkoga rata, John je napustio Stari kontinent i budućnost za sebe, svoju suprugu i maloga sina odlučio osigurati preko oceana. Nakon sedam godina razdvojenosti, on konačno dočekuje svoju lijepu, skandinavskim suncem okupanu suprugu i klinca koji je sada zbunjen desetogodišnjak.

Tek što je napustila željezničku stanicu i sjela u kočiju s dvojicom pripitih revolveraša, tek udružena obitelj bit će razbijena u komadiće, a Johnov osvetnički pohod domino-efektom uništit će prividnu harmoniju njegova američkog doma naseljenog beskičmenjacima koji se ne usude suprotstaviti teroru i samovolji lokalnog nemilosrdnog revolveraša.

Danski vestern impresivne glumačke postave ne bježi od klišeja, u širokom luku izbjegava kompliciranje i odstupanje od očekivanog, a ako ima nekog asa u rukavu, zaboravio ga je izvaditi. Priča teško da je mogla biti postavljena jednostavnije ili manje školski. Od karakterizacije likova preko njihove motivacije do sasvim očekivanog raspleta, The Salvation se ni u jednom trenutku ne poigrava žanrom, ne pokušava ponuditi ništa novo, od twistova bježi kao vampiri od češnjaka (što je, usput, glupost, ali o tome ćemo drugom prilikom), ali na kraju odjavne špice ostavlja, sasvim iznenađujuće, prilično pozitivan dojam.

Film Kristiana Levringa je poput edukacijskog projekta koji gledatelju ponavlja postulate klasičnog vesterna, kemijajući više puta korištenim motivima i normama, ali čineći to na stilski impresivan i zanatski iznimno korektno odrađen način.

Cijelu recenziju pročitajte na FAK portalu.

17.12.2014. 10:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh