« Film
objavljeno prije 9 godina i 7 mjeseci
HEH

FAK recenzija: Dracula: Neispričana priča

Povijesnom podlogom legende o najpoznatijem vampiru svih vremena nastoji se baviti i holivudski film Dracula: Neispričana priča.

Dracula: Neispričana priča
Dracula: Neispričana priča (Arhiva)
Više o

Dracula: Neispričana priča

,

FAK recenzija

Jedna od najvećih ironija u povijesti horor filmova jest da vjerojatno najpopularniji lik tog žanra nije proizvod nečije mašte, nego se temelji na stvarnoj povijesnoj ličnosti.

Grof Dracula, vampir koji više od jednog stoljeća plaši publiku sa stranica knjiga, pozornica i ekrana, ime je dobio po nadimku vojvode Vlada III od Vlaške, feudalca koji se sredinom 15. stoljeća, uglavnom uspješno, odupirao prodoru Osmanskog Carstva na područje današnje Rumunjske.

Pri tome se, doduše, služio nekim metodama koje su izgledale drastične čak i za standarde kasnog srednjeg vijeka te kod njegovih suvremenika stvorile drugi i mnogo zlokobniji nadimak "Nabijač na kolce".  Sve to, dakako, nije spriječilo Rumunje, da kao u nekim nama vremenski i prostorno bližim primjerima, takvu ličnost proglase velikim nacionalnim junakom.

Takav se pristup, između ostalog, može vidjeti i u filmu Vlad Tepes Dorua Nastasea iz 1979. godine, vjerojatno jednim od najskupljih i najraskošnijih filmova u povijesti rumunjske kinematografije koji je, lišen svih vampirskih i drugih natprirodnih elemenata, bez obzira na sva nacionalistička i hagiografska "friziranja" stvarnih događaja, vjerojatno i najautentičniji prikaz Dracule na ekranu.

Nekoliko desetljeća kasnije se istim sadržajem -  povijesnom podlogom legende o najpoznatijem vampiru svih vremena - nastoji baviti i holivudski film Dracula: Neispričana priča.

Cijelu recenziju pročitajte na FAK portalu.

05.11.2014. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh