« Film
objavljeno prije 9 godina i 7 mjeseci
FAK KRITIKA

FAK recenzija: Davatelj Phillipa Noycea

Davatelj, novi film koji je došao u naša kina, izgledat će kao pokušaj braće Weinstein da eksploatiraju posljednji kvant trenda koji je donio komercijalne uspjehe tvorcima Igara gladi i Različite

Film je prošao dug put do velikih ekrana
Film je prošao dug put do velikih ekrana (Arhiva)
Više o

Davatelj

,

Phillip Noyce

Protagonist filma adolescent je ili adolescentica koja se suočava s velikim opasnostima i izazovima u distopijskom postapokaliptičkom svijetu budućnosti, a pri čemu jedan od katalizatora za pobunu služi novopronađeni osjećaj ljubavi. Taj isti protagonist svoju je prvu inkarnaciju pronašao u bestseler-knjizi za djecu ili omladinu od koje je nastala jednako popularna trilogija ili ciklus knjiga.

Zvuči poznato? Ako je vaš odgovor na to pitanje "ne", najvjerojatnije ste posljednjih nekoliko godina proveli na pustom otoku. Za većinu koja na to pitanje odgovori "da", Davatelj, novi film koji je došao u naša kina, izgledat će kao pokušaj braće Weinstein da eksploatiraju posljednji kvant trenda koji je donio komercijalne uspjehe tvorcima Igara gladi i Različite.

Dojam, pak, u ovom slučaju vara. Književni predložak - istoimeni roman Lois Lowery - objavljen je 1993. godine, više od jednog desetljeća prije Sumraka,  praizvora današnje holivudske zlatne koke. Tada, međutim, u Hollywoodu nije bilo previše razumijevanja za ekranizacije omladinskih SF romana.

U to se uvjerio i glumac i producent Jeff Bridges, veliki poklonik originalnog romana, čiji pokušaji da snimi filmsku verziju nisu imali ploda sve dok Igre gladi nisu pokazale kako je riječ o novoj zlatnoj koki. Davatelj tako, stjecajem okolnosti, u kinodvorane dolazi nedugo nakon sadržajem sličnog filma Labirint: Nemogući bijeg.

Cijelu recenziju pročitajte na FAK portalu.

19.10.2014. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh