« Hi-tech
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
PAZI OVO!

Facebook priznaje da ima problem, no za njega smo si sami krivi

Tako nam i treba? Jer ako sam Facebook misli da nije baš najbolja platforma na svijetu, što da mi tu radimo?

Ono, nismo baš tako super...
Ono, nismo baš tako super... (Pixabay)
Više o

Facebook

,

štetnost

Facebook je u petak objavio post u kojem je priznao da je možda štetan.

Odgovor je to na rezultat istraživanja kojim je dokazano da "skrolanje" naslovnicom Facebooka i "lajkanje" sadržaja bez prave interakcije s drugima ima loš utjecaj na naše raspoloženje i opće stanje.

No iz Facebooka nam također daju rješenje, a taj je da se još više trudimo: trebali bismo više komentirati, dijeliti postove s najbliskijim prijateljima i slati više poruka  - drugim riječima, trebali bismo se još više angažirati. 

Ta ideja je također proizašla kao zaključak istraživanja. Niame, oni koji šalju i primaju više poruka i više komentiraju, pokazuju pozitivne pomake u mentalnom zdravlju. 

Zato su iz Facebooka odlučili raditi na promicanju društvene interakcije, a kao rezultat toga počeli su provoditi promjene na naslovnici. Tamo bi se trebalo pojavljivati više objava osoba za koje Facebook smatra da su nam bliske (na temelju interakcije), a manje onih s naslovima koji nas mame na otvaranje linkova ("clickbait").

Dodana je i snooze' funkcija, funkcija za odgodu, koja nudi mogućnost odgoditi obavijesti neke osobe, grupe ili stranice na 30 dana, i nemogućnost da oni primaju naše ili nam vide profil, tako da se ne moraju odmah poduzimati drastični koraci poput prekidanja prijateljstva ili blokiranja.  

Ova je obavijest stigla manje od tjedan dana nakon što je jedan od bivših direktora, Chamath Palihapitiya, zadužen za povećanje broja korisnika, izjavio da ta društvena mreža uništava korijene društva. Priznao je da ni sam ne koristi Facebook, niti će to dozvoliti svojoj djeci.

Facebook se brani tvrdnjama da je spomenuti direktor na svom radnom mjestu radio prije 6 godina, a da se od tada mnogo toga promijenilo, a u Facebooku kontinuirano rade na poboljšanju usluge.

Međutim, svako provedeno istraživanje pokazalo je da korištenje Facebooka ima negativan utjecaj na naše raspoloženje i zdravlje, a jedno od njih provedeno ječak na 5 208 pojedinaca.

Dakle, ako puno vremena provodite na Facebooku, a kasnije primijećujete da niste baš najsretniji, prema onome što kaže sam Facebook - trebate na njemu provoditi još više vremena. Klin se klinom izbija, zar ne?

 

Piše: Andrea Holi
18.12.2017. 11:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh