« Nogomet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
EKSKLUZIVAN INTERVJU

Fabio Capello: Od igrača tražim maksimalan respekt

Jedan od najboljih trenera na svijetu govori o nogometu, skandalima izvan terena i disciplini

(Getty Images)
Više o

Fabio Capello

,

SP 2010.

,

engleska reprezentacija

,

Južna Afrika

,

intervju

Izbornik engleske nogomtne reprezentacije, Fabio Capello, svaki dan se mora nositi sa sve većim pritiskom s obzirom da se Svjetsko prvenstvo približava, a na Otoku se očekuje prvi naslov nakon 44 godina.

No, vrlo dobri rezultati na terenu u posljednje vrijeme su pali u drugi plan zbog privatnog ispada donedavnog kapetana Johna Terryija koji je spavao sa suigračevom djevojkom. U razgovoru za CNN International, Fabio Capello, objasnio je kako se nosi s novonastalom situacijom i što očekuje od svoje momčadi.

Cijela Engleska očekuje da odete do kraja u Južnoj Africi. Kako se nosite s tim pritiskom?

Smatram da je pritisak nešto normalno. Ako se odlučite baviti ovim poslom uvijek želite i morate pobjeđivati. U Milanu sam morao pobjeđivati, u Realu također, a potpuno ista situacija je na reprezentativnom nivou.

Raspolažete li igračima s kojima možete do naslova?

Vjerujem da imamo odličnu momčad. Ako će svi igrači biti spremni imamo velike šanse otići do kraja jer smo jedna od najboljih momčadi na svijetu.

Poznati ste po željeznoj disciplini koju provodite. Kako uspijevate postići da vas igrači poštuju?

Na prvom sastanku igračima kažem da od njih očekujem puni respekt prema stručnom stožeru, suigračuma i svima oko nas. Želim da se to poštovanje osjeti u svakom trenutku - dok jedemo, treniramo, radimo, u autobusu, jednostavno uvijek. Ne razumijem zašto bi 25 igrača čekalo jednog koji kasni.

Smeta li vam što igrači to poštovanje ne prenose i u privatan život?

To je nešto drugačiji problem. Naime, djeca u tim igračima vide svoje idole i sve što igrači rade u svojim privatnim životima mora biti uzor mladima.

Jesu li vas uznemirili nedavni skandali?

Jesu, jer bi želio da samo razgovaramo o nogometu. Sljedeća konferencija za tisak neće biti jednostavna jer će biti puno pitanja o Johnu Terryju, Wayneu Bridgeu i ostalim stvarima koje nemaju veze sa sportom.

Što mislite o odluci Waynea Bridgea da više neće igrati za Englesku?

Bio sam iznenađen kad sam doznao za to, ali poštujem odluke igrača. Vrata reprezentacije su za njega otvorena i nadam se da će ipak ići s nama u Južnu Afriku. No, kao što sam rekao, poštujem njegovu odluku.

Koliko je Rooney napredovao otkako vodite reprezentaciju?

U ovom trenutku je izvrstan i nadam se da će takav biti i u lipnju. Zaigrao je za Manchester kao vrlo mlad igrač i svake godine je napredovao. Rekao sam mu: „Rooney, ako želiš zabijati moraš biti pred golom!" On, naime, puno radi na terenu, trči, pomaže suigračima i zna biti jako velikodušan.

Je li on vaš najvažniji igrač?

On je jedan od najvažnijih, ali ne možete pobjeđivati sa samo jedim važnim igračem. Morate stvoriti skupinu, momčad, dobar sustav u kojem svi znaju što trebaju raditi u svakom trenutku.

Tko su vam najveći konkurenti za naslov?

Brazil i Španjolska, a ne mogu otpisati ni Njemačku. Svi govore da nisu dobri, a uvijek su u polufinalu.

Koliko dugo namjeravate ostati na izborničkoj funkciji?

Ugovor mi ističe 2012. godine. Mislim da će rezultat koji postignemo u Južnoj Africi biti ključan za daljnje odluke. Nadam se da ću odratiti ugovor do kraja jer jako volim svoj posao, sviđa mi se Engleska i vjerujem da možemo puno toga postići.

Piše: Jessica Carleson / MWN
22.03.2010. 11:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh