« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
Posipanje pepelom

Faber i Karamarko se ispričavaju

Čelnici MUP-a i zagrebačke policije o slučaju Facebook

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

grinchevi mudraci

,

Grinch Facebook

,

Grinch Sanader

,

Faber Facebook

,

Karamarko Facebook

Ravnatelj policije Faber ispričao se zbog policijskih propusta prilikom privođenje aktivista prosvjeda „Stegnite vi remen bando lopovska", jer iako smatra da je mladić zakonito priveden zbog bježanja pred policijom, propust je napravljen kada je zaključeno da je slogan na plakatu uznemirujući za javnost.

Ravnateljstvo policije ima stav da je navedeni slogan vrijednosni sud koji nije kažnjiv, bez obzira na to slaže li se netko s njim ili ne. Stoga mladom Josipu slijedi samo prijava za lijepljenje plakata na nedozvoljenom mjestu. No, odgovorni ljudi zagrebačke policije bit će kažnjeni, rečeno je na tiskovnoj konferenciji.

Faber je zaključio da „tko radi taj i griješi", navodeći da bi svaki policajac na svijetu uhitio osobu koja u gluho doba noći, 3.40 ujutro, bježi pred policijom.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko kazao je kako su neistiniti i neprimjereni komentari da je premijer Ivo Sanader tjerao policiju na postupanje i nezakonite radnje.
"Naravno da je moguće da u pojedinim postupanjima dođe i do nevoljno profesionalnog ili netaktičnog postupanja policije, ali smo potpuno otvoreni na kritike", ustvrdio je Karamarko. Ipak, dodao je da policija ili njegovo Ministarstvo nisu projekt za sebe, već dio "projekta Vlade koju vodi premijer".

Ponovio je da je u tijeku depolitizacija i profesionalizacija policije te da ne želi da policijski uspjesi, ali ni neuspjesi koji se ponekad moraju dogoditi, budu predmet političke borbe ili politikanstva.

Čelnici MUP-a odbacili su tvrdnje da su sporni i slučajevi u Zadru i Dubrovniku, gdje su također na obavijesnom razgovoru u policiji zbog Facebooka i lijepljenja plakata bili mladić i djevojka.

Dubrovčanin Nikša Klečak je, tvrdi Faber, sam došao u policijsku postaju i nije uhićen već je bio na obavijesnom razgovoru, dok je pretres njegova stana obavljen po sudskom nalogu.
Tzv. slučaj Zadar nazvao je medijskom konstrukcijom, odbacujući tvrdnje da je policija, također zbog lijepljenja plakata, privela koordinatoricu najavljenog prosvjednog skupa Ivanu Loko. Ona je, kaže Faber, sama došla u policiju i tražila razgovor sa šefom postaje u vezi prosvjeda, a nadležni su joj izašli u susret i "postupili kao pravi servis građana".

Konferencija za novinare čelnika MUP-a uslijedila je nakon što je premijer Sanader u povodu "slučaja Facebook" izjavio da nitko ne smije biti priveden ili uhićen zato što drugačije misli te od Karamarka i Fabera zatražio izvješće o događajima u Zagrebu i Dubrovniku.

Na privođenja komentar, začudo, ima i Grinch s Facebooka, premijer Sanader:

Hrvatska je demokratska zemlja širokih sloboda. Sve što smo prošli od devedesete do danas daje nam za pravo očekivati da slobodu i demokraciju koju smo stekli nitko i ništa danas više ne može dovesti u pitanje.
U Hrvatskoj nitko ne smije biti priveden ili uhićen zato što drugačije misli, zato što prosvjeduje ili se ne slaže s mojom ili bilo čijom drugom politikom.
Braniti tu slobodu moja je glavna zadaća, kao hrvatskog premijera. Tako sam radio dosad, tako ću raditi i ubuduće. Jer nije ovdje riječ o ovoj ili onoj Vladi ili o bilo kojoj stranci i politici, ovdje je riječ, kratko i jasno, o slobodi.
O slobodi izražavanja svog mišljenja, o slobodi političkog uvjerenja, o slobodi slaganja ili neslaganja s pojedinom idejom.
Zato sam zatražio da mi ministar unutarnjih poslova i ravnatelj policije danas podnesu izvješće o posljednjim događanjima i privođenjima u Zagrebu i Dubrovniku te da poduzmu odgovarajuće sankcije ako je bilo propusta u policijskom postupanju.

A slučaj Facebook počeo je s Grinchem ...

I onda je Facebook postao bojno polje vlasti i oporbe ...

03.12.2008. 17:19:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh