« Glazba
objavljeno prije 4 godine i 9 mjeseci
FESTIVALI

EXIT i Joko Ono objavili Prvi svjetski mir

Osnivač EXIT festivala Dušan Kovačević, kaže da je današnji dan poput krune svih mirovnih inicijativa u posljednja dva desetljaća rada

Yoko Ono za EXIT
Yoko Ono za EXIT (EXIT)
Više o

Yoko Ono

,

EXIT 2019

 „Mir je moć! Mir na Zemlji, mir sa Zemljom" - poručila je legendarna multimedijalna umjetnica i aktivistica Yoko Ono u video poruci kojom se obratila visokim uzvanicima na sinoćnjem, svečanom otvaranju njezinog umjetničkog rada „One Day..." na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Ovo umjetničko djelo otkrili su članovi novosadskog dječjeg zbora "Melodies", i to simbolično na stogodišnjicu od potpisivanja Versajskog ugovora 28. lipnja 1919. godine u Francuskoj, čime je službeno i završen Prvi svjetski rat. Američka umjetnica, japanskog porijekla, zajedno s Exitom je spomenik posvetila Prvom svjetskom miru, a njegov izgled inspiriran je tradicionalnim srpskim brodom, takozvanom „šajkom". Nakon što je u svijetu proslavljena kao mjesto gdje se održava EXIT festival, Petrovaradinska tvrđava dobit će novi zaštitni znak, a Novi Sad i Srbija novu kulturno-turističku atrakciju. Kada su uspostavili suradnju zahvaljujući zajedničkim kontaktima u svjetskim glazbenim krugovima, Yoko Ono i EXIT su osmislili ovaj projekt koji je realiziran uz podršku kompanije NIS kroz program "Zajednici zajedno", Europske prijestolnice kulture i Novog Sada, grada mira, suradnje i kulture.

Yoko Ono - poruka mira: https://youtu.be/jAocO5U3Fbc

Osnivač EXIT festivala Dušan Kovačević, kaže da je današnji dan poput krune svih mirovnih inicijativa u posljednja dva desetljaća rada: "EXIT je bio prvi masovni događaj koji je nakon ratova devedesetih okupio mlade ljude iz bivše Jugoslavije na jednom mjestu. Još tada je Petrovaradinska tvrđava postala Tvrđava mira, a meni je izuzetno zadovoljstvo da je jedna od najutjecajnijih žena suvremenog doba prepoznala naš društveni aktivizam i odlučila da zajedno sa nama pokrene ovako značajan projekt".

Petrovaradinska tvrđava odabrana je za mjesto novog umjetničkog djela Yoko Ono, budući da je riječ o najvećem defanzivnom vojnom utvrđenju u Europi, koje od izgradnje u 18. stoljeću, pa sve do danas nikad nije bilo dio neke bitke ili ratne operacije. Simbolika ovog utvrđenja kao „Tvrđave mira" je utoliko veća jer je upravo EXIT festival bio prvo mjesto masovnog okupljanja mladih iz cijele regije poslije sukoba iz devedesetih godina prošlog stoljeća

Skulptura "One Day..." je izmjenjena verzija modela tradicionalnog riječnog čamca koju je Yoko Ono prilagodila, bijele boje, osvetljen iznutra kako bi čamac svjetlio u mraku. Ona predstavlja poetski i misteriozan prizor - priviđenje između neba i zemlje. Skulptura je napravljena u znak sjećanja na završetak Prvog svjetskog rata, u kome su izgubljeni milijuni života, uglavnom mladića. Ono je odabrala riječni čamac kako bi usidrila svoje djelo u srpsku realnost. Međutim, skulptura predstavlja predmet i oblik sa širim konotacijama i simboličkim značenjem. Ona nosi u sebi slojevita značenja koja se odnose na ratove koji su se vodili na Dunavu i Savi, ali i više od toga - govori o ljudima uopće, ljudima koji su čamcem bježali od užasa rata, uključujući i skorašnje migracije izbjeglica preko Mediteranskog mora. Ovaj čamac ima i mitološko i univerzalno značenje. Ploveći po moru, čamac se može posmatrati kao simbol putovanja kroz život, i kao takav nam omogućava da i mi krenemo na taj put, bez obzira na to da li putujemo snagom uvjerenja, radi obrazovanja, žudnje ili znatiželje.

Konceptualna instalacija „One day..." legendarne Yoko Ono realizirana je u sklopu programskog luka „Tvrđava mira" iza kojeg stoji „Novi Sad 2021 - Europska prestolnica kulture". Ideja ove programske platforme je afirmiranje Novog Sada kao promotera regionalnog pomirenja i stabilnosti, i to kroz umjetnost i kulturu, to jest kroz realizaciju umjetničkih i kulturnih programa koji promoviraju pomirenje ili uključivanje umjetnika iz regije. 

29.06.2019. 16:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh