« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
NAJVIŠI STUPAJ UZBUNE

Indonezijski vulkan Merapi prijeti erupcijom

Indonezijske vlasti podignule su stupanj uzbune na najviši za područje oko sve aktivnijeg vulkana Merapi na otoku Javi te su zapovjedili evakuaciju stanovništva

Vulkan Merapi
Vulkan Merapi (Wikipedia)
Više o

Indonezija

,

evakuacija stanovništva

,

vulkanska erupcija

,

Američka glazbena nagrada

Tijekom vikenda razlila se lava i zabilježeno je gotovo 500 potresa, priopćili su odgovorni. "Magma se podignula prema vrhu zbog seizmičke energije i sada je 1 km ispod razine kratera", rekao je vulkanolog Surono.

Provodi se evakuacija stanovništva koje živi u krugu od 10 kilometara oko kratera koji se nalazi na vrhu planine Merapi, visoke 2914 metara. Vulkan se nalazi na 26 km od grada Yogyakarte i najaktivniji je od 69 aktivnih indonezijskih vulkana.

U zadnjoj erupciji tog vulkana 2006. poginule su dvije osobe, a dogodila se nekoliko dana nakon potresa magnitude 6,3 po Richterovoj ljestvici koji je pogodio grad i okolicu i u kojemu je poginulo oko 5800 osoba.

Najstrašnija erupcija bila je 1930. godine kada je poginulo 1300 ljudi. "Energija vulkana jača je nego pri erupciji 2006. Nemamo pokazatelja na temelju kojih bismo mogli reći da bi erupcija mogla biti eksplozivna kao 1930. no i to je moguće", dodao je Surono. (hina/metro-portal)

25.10.2010. 10:29:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh