« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
VELIKO POSKUPLJENJE

Eurosuper poskupljuje na iznad 10 kuna

Neslužbeno će cijena Eurosupera BS biti 10.25 kuna, a eurodizela BS 9.18 kuna

Fotografija vijesti
Više o

poskupljenje benzina

,

INA

Ina će od ponoći, kako neslužbeno doznaje Hina, povećati cijene svih vrsta naftnih derivata, a to se povećanje kreće od 16 lipa koliko će poskupiti plavi dizel do 28, odnosno 29 lipa za koliko poskupljuju benzini.

Prema naslužbenim informacijama, Ina će od sutra, 26. srpnja, svoje dvije vrste eurosupera 95 prodavati po cijeni koja će biti 28 lipa veća nego danas - eurosuper BS 95 po 9,89 kuna po litri (do sada 9,61 kuna), a eurosuper BS 95 class po 9,94 kune po litri (do sada 9,66 kuna).

S noćašnjim poskupljenjem za 29 lipa po litri, cijena Ininog eurosupera BS 98 premašit će deset kuna i litra će koštati 10,25 kuna (do sada 9,96 kuna).

Od sutra će vozači automobila s dizelskim gorivima na Ininim postajama ta goriva plaćati 25 ili 26 lipa više nego do sada - eurodizel BS poskupljuje na 9,18 kuna (do sada 8,92 kune), eurodizel BS class na 9,23 kune (do sada 8,97 kuna), a obični dizel na 8,86 kuna (do sada 8,61 kuna).

Cijena plavog dizela od sutra će biti 5,56 kuna, što je 16 lipa više od dosadašnjih 5,40 kuna, a loživog ulja ekstra lakog 6,36 kuna, ili 18 lipa više od dosadašnjih 6,18 kuna.

Inine promjene cijena u skladu su s kretanjima cijena derivata koje je danas poslijepodne, temeljem Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, objavilo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

I podaci Ministarstva i neslužbene najave iz Ine pokazuju da će naftni derivati od sutra poskupiti za 2,9, odnosno 3 posto, a to je ujedno i maksimalan postotak porasta ili pada najviših cijena u dvotjednim korekcijama cijena.

Korekcija cijena ovisi o kretanju cijena derivata na tržištu Mediterana te tečaju dolara, a u proteklom su razdoblju, po podacima koje je poslijepodne objavila Ina, kotacije svih derivata na mediteranskom tržištu u porastu do 5,66 posto, a tečaj dolara u odnosu na kunu također je u porastu (2,2 posto) u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje.

Ministarstvo gospodarstva je danas poslijepodne utvrdilo i objavilo najviše razine maloprodajnih cijena derivata u razdoblju od 26. srpnja do 8. kolovoza, a tijekom tog razdoblja naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti više od onih koje je utvrdilo Ministarstvo.

Izuzetak su postaje na autocestama i postaje na morskoj obali koje mogu direktno opskrbljivati plovila gorivima na kojima kompanije mogu slobodno formirati cijene za sve derivate, osim za plavi dizel.

Ina od 21. lipnja ove godine primjenjuje diferencirane cijene derivata te na 37 benzinskih postaja na autocestama ima za dvije do pet lipa veće cijene eurosupera BS 95 i eurodizela BS te eurosupera BS 95 class i eurodizela BS class, a ima i 20 postaja izvan mreže autocesta na kojima su cijene tih derivata za dvije do pet lipa niže nego na ostalim postajama.

Cijene koje Ina primjenjuje na većini svojih postaja, kao i diferencirane cijene, bit će nakon ponoći službeno objavljene na Ininim internet stranicama.

25.07.2011. 20:17:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh