« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
KOSOR NA FRANCE 24

Euroskepticizam u Hrvatskoj sve je manji

Hrvatska premijerka gostovala je u novom mjesečnom magazinu "Europe District" televizije France 24, prvoj u seriji emisija posvećenih zemljama kandidatkinjama za ulazak u EU

Jadranka Kosor
Jadranka Kosor (CROPIX)
Više o

Europska unija

,

Jadranka Kosor

,

Danilo Šerbedžija

,

crna komedija

Kosor je u emisiji "Hrvatska na pragu Europe" govorila o predstojećem članstvu Hrvatske u Europskoj uniji, a u tom kontekstu i o borbi protiv korupcije s kojom se njezina vlada uhvatila u koštac.

Istaknula je da je borba protiv korupcije u stvari borba za prava građana. Kazala je da je Hrvatska pri kraju pregovora za ulazak u EU te kako se nada da će oni završiti prije kraja iduće godine. Istaknula je da će preostala pitanja biti riješena, među kojima i Poglavlje 23 "Pravosuđe i temeljna prava".

France 24 je prvi francuski međunarodni informativni kanal dostupan 24 sata dnevno na tri jezika (francuskom, engleskom i arapskom). France 24 svjetska zbivanja gleda kroz francusku perspektivu.

Riječ je o 34-minutnom tv magazinu koji se bavi političkim, ekonomskim i kultorološkim aspektima zemalja kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji. U uvodu emisije novinari su prošetali Hrvatskom, predstavivši slavne Hrvate, hrvatske znamenitosti, kulturne događaje i prirodne ljepote.

Također je bilo riječi o problemima koje zemlja još treba riješiti prije pridruživanja EU-u, među kojima je najvažnija, kako su istaknuli novinari France 24, borba protiv korupcije. Navedene su i neke od aktualnih afera koje potresaju Hrvatsku.

Međutim, premijerka je ustvrdila da će poduzete mjere u borbi protiv korupcije biti dovoljne da se Hrvatska riješi tog tereta. Novinar France 24 ustvrdio je da neke ankete pokazuju kako je eurospkepticizam u Hrvatskoj u porastu.

"Na sreću nije tako", odgovorila je premijerka i istaknula da bi, prema ispitivanjima koje su proveli predstavnici Europske komisije, 55 posto građana poduprlo ulazak Hrvatske u EU te kako vjeruje da će taj postotak biti još veći prilikom potpisivanja Pristupnog ugovora s EU.

Premijerka Kosor je kazala kako smatra da će hrvatski građani shvatiti da pridruživanje EU-u znači prirodan povratak Hrvatske kući, jer je Hrvatska oduvijek pripadala europskoj obitelji i kako je kazala "ne samo da se vraćamo kući nego smo ondje zaista i dobrodošli". (hina/metro-portal)

25.09.2010. 15:45:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh