« Ekosfera
objavljeno prije 6 mjeseci i 20 dana
KLIMA

Europu čeka nevjerojatan toplinski val i u listopadu?

Iako smo navikli da jesen donese zahlađenje, čini se da Europu ovog listopada čeka - toplinski val. Europski kontinent ovog je ljeta doživio nemilosrdne toplinske valove s temperaturama od 40°C

Upsić?
Upsić? (Arhiva)
Više o

vrućine

,

Europa

Ekstremni vremenski događaji zabrinuli su i znanstvenike i stanovnike, a sve više se navodi da su takvi vremenski uvjeti posljedica klimatskih promjena i globalnog zatopljena.

Španjolska, Italija i Francuska su među europskim odredištima ove godine koja su doživjela velika vrućina, pri čemu su otoci Rodos i Sicilija bili zahvaćeni žestokim požarima. I Hrvatska se borila s velikim vrućinama, toplinskim valovima i požarima.

Kako navodi NetWeather, ni jesen neće donijeti niže temperature - u nekim dijelovima Europe one će se penjati i do gotovo 40°C.

Predviđa se da će Španjolska i Portugal biti najteže pogođeni temperaturama od 37 stupnjeva, dok će u jugozapadnoj Francuskoj temperature ići do 35°C.

Predviđeni toplinski val u listopadu dolazi nakon što su europske zemlje uz Francusku poput Austrije, Belgije, Njemačke, Poljske i Švicarske imale najtopliji rujan u povijesti.

Ni kolovoz nije bio povoljniji. Kolovoz ove godine bio je najtopliji kolovoz zabilježen na planetu, a sjeverna hemisfera doživjela je najtoplije meteorološko ljeto, objavila je američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA).

Francuzi su također naveli da su tijekom rujna više puta obarali rekorde te da su morali izdavati upozorenja o toplinskom valu. Slično je bilo i u Belgiji. "Belgija nikada nije doživjela ovako topao rujan."

09.10.2023. 12:31:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    09.10.2023. 17:30
    kao da ce ljeto sutra
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh