« Nogomet
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
NEMA KRIZE

Europsko nogometno tržište vrijedi 15,7 milijardi eura

Unatoč sveopćoj gospodarskoj krizi nogometno tržište u Europi vrijedilo je 15,7 milijardi eura u sezoni 2008/2009

europsko nogometno tržište
europsko nogometno tržište (Shutterstock)
Više o

nogomet

,

Europa

,

tržište

Gledano u domaćim valutama, Liga petice - Engleska, Francuska, Italija, Njemačka i Španjolska - podigla je u prošloj sezoni svoje prihode na ukupno 7,9 milijardi eura, a njemačka Bundesliga, talijanska Seria A i francuska liga ostvarile su porast prihoda u sva tri ključna segmenta - pravima od TV prijenosa, utakmicama i oglašavanju.

S prihodima od 2,3 milijarde eura, engleska Premier liga i dalje donosi najviše prihode od svih nogometnih liga na svijetu, no zbog deprecijacije funte smanjena je razlika prihoda u odnosu na drugoplasiranu Bundesligu na 0,7 milijardi eura. Bundesliga je zabilježila impresivan rast prihoda od 10 posto, zahvaljujući čemu njezini prihodi iznose 1,575 milijardi eura, čime je nadmašila prošlogodišnju drugoplasiranu ligu, španjolsku La Primeru. Prihodi španjolske lige iznosili su 1,501 milijardi eura, zahvaljujući pobjedama Barcelone i Madrida, no ukupan prihod ostalih klubova u toj ligi se smanjio. Prihodi talijanske Serie A povećali su se za pet posto, te sad iznose 1,494 milijardi eura, zahvaljujući čemu je plasirana ispred francuske 1. lige, čiji su prihodi po prvi put premašili jednu milijardu eura.

Plaće igrača u Ligi petice porasle su za šest posto i po prvi put premašile pet milijardi eura. U engleskoj i talijanskoj ligi porast plaća nadmašio je stopu rasta prihoda, dok je Bundesliga postala najprofitabilnija europska liga. Operativna dobit njemačkih klubova porasla je na 172 milijuna eura, čime su nadmašili Premier ligu. Talijanska Seria A i francuska 1. liga i dalje bilježe gubitke. U Španjolskoj, Barcelona i Real Madrid ostvarili su znatnu operativnu dobit, dok ostatak klubova ima znatne gubitke.

Novi UEFA-in Sustav licenciranja klubova i regulativa o financijskom fair playu, odobren u svibnju, koji se odnosi na ulazak u UEFA-ina natjecanja, zahtijevat će od mnogih europskih klubova uspostavu učinkovitije ravnoteže između prihoda i rashoda. Ključni dio regulative je da klubovi neće smjeti potrošiti više no što zarade, nakon što se uzmu u obzir određeni neoporezivi troškovi. (hina/metro-portal)

09.06.2010. 14:54:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh