« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
POLJOPRIVREDNI GENI

Europski kromosom Y potječe s Bliskog istoka

Europski muškarci potječu od naroda koji se doselio u Europu prije oko 10.000 godina iz područja "plodnog polumjeseca" koje se pruža od Egipta do Iraka

(Wikipedia)
Više o

Bliski istok

,

Europa

,

kromosom Y

,

plodni polumjesec

,

porijeklo

Osvajači koji su širili svoje gene širom Europe u drevna vremena bili su uspješni poljoprivrednici koji su svoje vještine uvezli s Bliskog istoka, izjavili su znanstvenici.

Studija kromosoma Y, koji se prenosi s oca na sina i vrlo malo se mijenja, upućuje na to da europski muškarci potječu od naroda koji su se doselili u Europu prije 10.000 godina iz područja "plodnog polumjeseca" koje se pruža od Egipta preko Bliskog istoka u današnji Irak.

"Možda su tada poljoprivrednici bili ženama privlačniji", rekla je dr. Patricia Balaresque s britanskog Sveučilišta u Leicesteru.

Znastvenici su proučavali DNK 2.574 muškarca iz cijele Europe.

Budući da se kromosom Y tako malo mijenja s jedne generacije na drugu, promjene se mogu otkriti proučavanjem rijetkih genetskih mutacija. Taj "molekularni sat" naslikao je sliku genetskog širenja diljem Europe s Bliskog istoka, odakle potječe poljoprivreda.

Rezultati istraživanja pokazali su kako više od 80 posto europskog kromosoma Y potječe s Bliskog istoka. (hina/metro-portal)

20.01.2010. 18:34:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh