« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
STEGNITE REMEN

Europski čelnici štede na godišnjim odmorima

Predsjednici i premijeri zemalja Europske unije, ako i odu na godišnji, provest će ga većinom u svojim ili susjednim zemljama

europski čelnici godišnji odmor
europski čelnici godišnji odmor (Getty Images)
Više o

štednja

,

godišnji odmor

,

gospodarska kriza

,

nestalo dijete Split

Zbog štednje i smanjenja proračunskih troškova čelnici zemalja članica Europske unije odlučili su provesti godišnji odmor u domovini ili u nekoj od susjednih zemalja, ako ne budu morali raditi cijelo ljeto.

Zbog financijske krize koja je zahvatila Španjolsku, premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero, prvi put nakon dolaska na vlast 2004., ne odlazi na godišnji odmor sa ženom i dvjema kćerima. Zapatero će provesti ljeto u svojoj madridskoj rezidenciji Moncloi i samo će dva vikenda provesti loveći ribu u svom zavičaju u Leonu i na vladinu posjedu u Quintas de Mori.

Britanski premijer David Cameron zamolio je svoje ministre da se klone egzotičnih destinacija i da se radije odmaraju u domovini, u trenutku kad je Britancima upućen poziv na stezanje remena. Cameron je Španjolsku, gdje inače ljetuje, zamijenio Cornwallom na krajnjem jugozapadu Engleske.

>> Grčka strogim mjerama namjerava uštedjeti 30 milijarda eura u tri godine

Portugalski predsjednik Anibal Cavaco Silva koji je isto tako pozvao sugrađane da ljetuju u domovini kako bi poduprli domaće gospodarstvo, kolovoz će, kao i svake godine, provesti u turističkoj regiji Algarve na jugu zemlje, gdje je rođen.

Vlada u Francuskoj računa s ljetnom stankom kako bi predahnula i obnovila snagu nakon uzbuđenja koje je izazvao političko-financijski skandal Woerth/Bettencourt i prije jeseni koja bi mogla biti napeta.

Predsjednik Nicolas Sarkozy koji je 2007. ljetovao u mondenom ljetovalištu na američkoj istočnoj obali, pošto je nekoliko dana proveo na jahti milijardera Vincenta Bollorea, ove godine će se odmarati u vili obitelji svoje supruge Carle Bruni na jugu Francuske, a premijer Francois Fillon će boraviti u Toscani, u Italiji.

Njemačka kancelarka Angela Merkel trenutačno je na odmoru u jednoj europskoj zemlji čije se ime drži u tajnosti iz sigurnosnih razloga.

Okružje talijanskog premijera Silvia Berlusconija nije moglo reći hoće li premijer poći na godišnji odmor. Čak i ako se odluči za to u zadnji čas, neće imati problema s rezervacijom jer posjeduje luksuznu vilu na Sardiniji vrijednu više stotina milijuna eura.

>> Kako je Obama telefonskim pozivom spašavao euro

Ove godine zbog poslovnih obveza na odmor neće otići više europskih čelnika među kojima i Bronislaw Komorowski, pobjednik poljskih predsjedničkih izbora, koji priprema svoj govor što će ga održati u prigodi svečanog stupanja na dužnost 6. kolovoza.

Češki parlament će 10. kolovoza glasovati o povjerenju novoj vladi premijera Petra Nečasa imenovanoj 13. srpnja, a na odlazak na odmor u 2010. se "ni ne pomišlja", upozorio je predsjednik Vaclav Klaus.

Pohvale za športsko-rekreativni odmor svakako zaslužuje litavski premijer Andrius Kubilius, zaljubljenik u biciklizam: on će u nedjelju dovršiti putovanje biciklom dugo 700 kilometara kroz Bjelorusiju za koje mu je trebalo sedam dana. (hina/metro-portal)

01.08.2010. 09:53:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh