« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
opet trend pada

Europske burze startale minusom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

DAX

,

pad indeksa

,

europske burze

,

FTSE

Na europskim je burzama današnje trgovanje počelo padom najvažnijih burzovnih indeksa, ponajviše zbog gubitaka u naftnom i bankovnom sektoru.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica pao je do 10,0 sati 1,2 posto, na 794 boda, nakon što je jučer izgubio 0,3 posto. U isto vrijeme londonski Ftse indeks u minusu je bio 1,3 posto, frankfurtski DAX 1,84 posto, a pariški CAC 1,6 posto.

Novi znakovi produljivanja gospodarske krize zasjenili su vijest o postignutom kompromisu u američkom Kongresu oko 789 milijardi dolara vrijednom planu poticajnih mjera za američko gospodarstvo.

Na najvećem gubitku su dionice banaka, pri čemu je dionica Commerzbanke pojeftinila 2,7 posto, a Credit Agricole i Societe Generale za 2,3 odnosno 1,9 posto.

Pod pritiskom su i cijene naftnih dionica. Tako su cijene dionica BP-a, Royal Dutch Shella i Tullow Oila oslabile između 0,9 i 2,2 posto.

"Vlade koriste povijesne, snažne lijekove u pokušaju da ožive pacijenta koji trenutno izgleda vrlo slab, a gotovo sve što je dosad iskorišteno nije bilo uspješno", ukazuje Henk Potts, strateg za dionice pri Barclays Stockbrokersu.

Dodaje kako se ulagači nadaju da će te mjere u dugome roku pružiti podršku gospodarstvu, no puno je nervoze prije nego vide rezultate napora američke vlade u vezi gospodarstva, dodaje Potts.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks danas pao 3,03 posto, na 7.705 bodova, na najnižu razinu u dva tjedna. (hina/metro-portal)

12.02.2009. 11:09:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh