« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
UKINULI VETO

Europska unija podržala ulazak Rusije u WTO

Nakon 17 godina nastojanja, Rusija je sve bliže članstvu u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji koje bi se trebalo ostvariti 2011.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev (Getty Images)
Više o

WTO

,

Rusija

,

Svjetska trgovinska organizacija

Europska unija službeno je u utorak podržala ruski zahtjev za pridruživanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i tako oslobodila put Moskvi da 2011. postane članica te organizacije nakon 17 godina nastojanja.

Povjerenik EU-a za trgovinu Karel De Gucht i ruska ministrica za gospodarski razvoj Elvira Nabiulina potpisali su sporazum na marginama summita EU-a i Rusije nakon što je riješen spor vezan uz carine koji je blokirao pristanak EU-a.

"Europska unija i Rusija zaključile su svoje bilateralne pregovore o WTO-u i slažemo se da se sada trebamo usredotočiti na multilateralne pregovore kako bi Rusija što prije postala članica WTO-a", rekao je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy. "Ovo je korak naprijed od najveće važnosti i korak koji svijet pozorno prati", rekao je.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da je perspektiva članstva u WTO-u iduće godine realistična, što je procjena koju je potvrdio i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. "Nakon potpisivanja sporazuma ruski pristup WTO-u postaje stvarnost", rekao je na konferenciji za tisak.

EU, najveća svjetska trgovinska zona, glavni je ruski trgovinski partner. Odluka EU-a da ukine svoj veto na članstvo Rusije u WTO-u, veliki dijelom zbog toga što je Rusija prihvatila obvezu smanjivanja izvoznih carina na drvo i pristojbi na željeznički transport, uklanja glavnu prepreku ruskom pristupanju WTO-u. (hina/metro-portal)

07.12.2010. 21:44:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh