« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
GOLDMAN SACHS

2011: rast cijena dionica, zlata i nafte

Investicijska banka Goldman Sachs objavila je prognoze za 2011. - laki novac, teško tržište

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

recesija

,

investicije

,

zlato

,

dionice

,

Goldman Sachs

,

2011.

Stratezi vodeće američke investicijske banke Goldman Sachs predviđaju rast cijena dionica na Wall Streetu u 2011. godini za 25 posto, povećanje cijena barela nafte na 105 dolara, a unce zlata na 1.690 dolara.

U prognozi kretanja cijena američkih dionica u 2011., objavljenoj u ponedjeljak pod naslovom "Laki novac, teško tržište", tim investicijskih stratega Goldman Sachsa previđa da će njihove cijene rasti treću godinu zaredom.

Indeks Standard & Poor's 500, koji je u ponedjeljak iznosio 1.223 boda, trebao bi do kraja iduće godine ojačati za 25 posto, na razinu od 1.450 bodova, potican snažnom dobiti korporacija, popustljivom monetarnom politikom i boljim stanjem američkog gospodarstva.

Goldman Sachs vidi dobitke za dionice dok se američki gospodarski rast ubrzava s 2,5 posto u 2011. na 4 posto do kraja 2012., ali upozorava da će ulagači i dalje biti sumnjičavi.

"Unatoč svim tim pozitivnim aspektima, krajolik ulaganja u dionice teško je protumačiti", navodi Goldmanov strateški tim za ulaganja u SAD-u.

Ulagači ostaju razumljivo skeptični prema pozitivnim ekonomskim pokazateljima, jer poboljšanja dolaze s relativno niske polazne osnove, navodi Goldman. No, stratezi tvrde da je sa snažnim korporacijskim bilancama, niskom inflacijom i kamatnim stopama "put do rasta zarada rijetko kada bio tako gladak".

Goldman preporuča svojim klijentima da povećaju ulaganja u ciklične sektore. I dalje preporuča prevagu ulaganja u tehnološki sektor, a u tu je kategoriju uvrstio i energetiku i financije, koje su do sada bile u neutralnom području. Preporuča im i da manje ulažu u defenzivne sektore kao što su zdravstvena skrb, roba široke potrošnje i komunalije.

Goldmanov tim za globalna ulaganja stavlja velike američke komercijalne banke na popis "Najboljeg trgovanja u 2011.", uz očekivanje rasta financijskog sektora za 24 posto, uz gospodarski oporavak koji će voditi do veće potražnje za kreditima i boljih kreditnih trendova. Vjeruje se da će se velike banke vratiti isplati dividendi u 2011. godini.

Goldman vjeruje da će niske kamatne stope u SAD-u nastaviti podupirati rast cijena roba, poput zlata. Tvrtka vjeruje da će zlato do kraja 2011. doseći cijenu od 1.690 dolara za uncu, te 2012. doseći vrhunac od 1.750 dolara za uncu, kada će oporavak američkog gospodarstva donijeti rast kamatnih stopa.

Goldmanovi robni stratezi također vide rast cijena nafte na 105 dolara u 2011., s povećanjem potražnje zbog oporavka gospodarstva.

"Energetika je povijesno sektor koji najbolje posluje kada je indeks proizvodnih aktivnosti (ISM) iznad 50 bodova, što se čini sve vjerojatnijim obzirom na snažan listopadski ISM od 56,9 bodova i poboljšanje procjena američkih ekonomista vezanih uz rast u 2011.", navodi se u izvješću.

Među rizicima koje Goldman vidi u 2011. je umjereniji rast u Kini, dok se Peking bori s obuzdavanjem inflacije. Jedna od preporuka za najbolje trgovanje u 2011. je 'shorting' na tečaju dolar/juan, jer se predviđa da će niske kamatne stope održati niski tečaj dolara, dok će Kina iduće godine dopustiti rast svoje valute jer provodi politiku kontroliranog rasta.(hina/metro-portal)

07.12.2010. 11:08:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh