« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
NAKON IZBORA

Europska unija mogla bi ublažiti sankcije Mianmaru

Predsjednik Europskog vijeća i visoka povjerenica za vanjsku politiku EU u pisanim su izjavama "čestitali vlastima i narodu Mianmara" na organizaciji izbora

Fotografija vijesti
Više o

Europska unija

,

Aung San Suu Kyi

,

Mianmar

Nakon što su u toj zemlji održani povijesni djelomični parlamentarni izbori, Europska Unija najavila je kako bi mogla ublažiti sankcije prema Mianmaru, prenosi Hina.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i visoka povjerenica za vanjsku politiku EU Catherine Ashton u pisanim su izjavama "čestitali vlastima i narodu Mianmara" na organizaciji izbora, a Van Rompuy je "osobito zadovoljstvo" izrazio zbog izbora oporbene čelnice Aung San Suu Kyi u parlament.

Taj demokratski čin trebao bi utjecati i na režim europskih sankcija, koje upravo ističu krajem travnja i o kojima će se raspravljati na sastanku europskih ministara vanjskih poslova, zakazanom za 23. travnja.

"Očekujemo da će ministri prepoznati promjene i da će sa sastanka doći jedan pozitivni signal", rekla je na konferenciji za novinare glasnogovornica Ashton, Maja Kocijančič, dodavši kako će ipak mnogo toga ovisiti o "postizbornom postupku".

EU krajem travnja "neće propustiti utvrditi ukupni napredak ostvaren u posljednjih godinu dana, osobito u pogledu načina na koji su se odvijali nedjeljni izbori", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe, pozdravivši "povijesni dan za mianmarski narod, koji predstavlja kamen temeljac za povratak demokracije u Mianmar",

Glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel pohvalio je "dobro odvijanje izbora" i pozvao oporbu i vlast na "suradnju na putu demokratizacije".

Aktualni paket europskih sankcija više ne obuhvaća zabranu izdavanja viza naijistaknutijim pojedincima mianmarskog režima, ali se i dalje odnosi na zamrzavanje imovine 500 fizičkih i 900 pravnih osoba iz Mianmara, zabranu izvoza oružja i mjere iz sektora dragog kamenja, a postavlja se i pitanje deblokiranja europske pomoči za razvoj te zemlje.

Očekuje se da će se glavna rasprava na ministarskom sastanku EU voditi oko ritma ukidanja sankcija, kako popuštanje ne bi bilo prebrzo i preširoko za slučaj da se u Mianmaru dogodi nazadak demokratizacije.

EU bi morala "postupno ukidati sankcije, sukladno jasnim kriterijima" koje mora ispuniti mianmarska vlada, rekao je Jonas Parello Plesner iz organizacije Europsko vijeće za vanjske poslove. "Njihovim prebrzim ukidanjem, EU bi izgubila sredstvo pritiska za potporu mianmarskim reformistima", istaknuo je u svojoj analizi.

02.04.2012. 20:57:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh