« Ekosfera
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
INICIJATIVA

Europska komisija za cirkularno gospodarstvo

Europska komisija je u srijedu predložila uspostavu okvira za prijelaz s linearnog na cirkularno gospodarstvo, koje podrazumijeva dulju i ponovnu uporabu proizvoda

Recikliranje je budućnost
Recikliranje je budućnost (Arhiva)
Više o

recikliranje

,

kružno gospodarstvo

,

cirkularno gospodarstvo

,

obnavljanje

Cirkularno gospodarstvo u kojem se proizvodi upotrebljavaju dulje, recikliraju i ponovno koriste mogla bi biti spasonosna formula za Europsku uniju, objavila je Europska komisija.

'Živimo u sustavima linearnog gospodarstva koji su iz 19. stoljeća preneseni u svijet s gospodarstvima u usponu 21. stoljeća, s milijunima novih potrošača srednje klase i međusobno povezanim tržištima. Ako želimo biti konkurentni, moramo iskoristiti resurse na najbolji mogući način, što podrazumijeva njihovo recikliranje za produktivnu uporabu, a ne zakapanje na odlagalištima otpada. Prelazak na kružno gospodarstvo nije samo moguć, već je i profitabilan, no može se ostvariti samo uz pomoć pravih politika', izjavio je europski povjerenik za okoliš Janez Potočnik.

Komisija predlaže da se do 2030. godne u Europskoj uniji reciklira 70 posto komunalnog otpada i 80 posto ambalažnog otpada te da se do 2025. zabrani zakapanje otpada na odlagalištima. Također se predlaže utvrđivanje ciljeva u smanjivanju morskog otpada i otpada od hrane.

Ostvaranjem tih ciljeva napustio bi se gospodarski model koji je počivao na pretpostavci da su resursi neiscprni, dostupni i jetfini za odlaganje.

To bi donijelo uštede od oko 600 milijardi eura i omogućilo izravno otvaranje 180.000 radnih mjesta, procjenjuje Komisija.

03.07.2014. 08:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh