« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
PREDVIĐANJA

Europska komisija očekuje blagu recesiju u eurozoni

Europska komisija predviđa da će ove godine gospodarstvo eurozone ući u recesiju sa smanjenim BDP-om za o,3 postoa

Fotografija vijesti
Više o

recesija

,

Europska unija

,

eurozona

,

Europska komisija

,

gospodarska kriza

Gospodarstvo u eurozoni će ove godine ući u recesiju smanjenjem BDP-a za 0,3 posto, dok će na razini svih 27 zemalja EU-a gospodarstvo stagnirati, objavila je u četvrtak Europska komisija, javlja Hina.

Komisija je smanjila svoje procjene rasta u odnosu na studeni prošle godine, kada je za ovu godinu prognozirala rast od 0,5 posto u eurozoni, a za EU u cjelini rast od 0,6 posto.

Neočekivani zastoj u gospodarskom oporavku s kraja 2011. godine trebao bi se nastaviti u prva dva tromjesječja 2012. godine. Umjereni rast se predviđa u drugoj polovici godine, navodi EK.

Komisija je u četvrtak objavila privremene gospodarske prognoze za svih 27 zemalja članica. Prema tim projekcijama, negativni gospodarski rast imat će devet zemalja članica, u jednoj zemlji će stagnirati, a 17 će ih imati pozitivni rast.

Najviši rast predviđa se Poljskoj, 2,5 posto, Litvi 2,3 posto i Latviji 2,1 posto. Najgore je stanje u Grčkoj gdje će se gospodarstvo dodatno smanjiti za 4,4 posto, slijedi Portugal s negativnim rastom od 3,3 posto.

Komisija je blago povisila prognoze za ovogodišnju inflaciju, koja bi u svih 27 zemalja trebala iznositi 2,3 posto, a u eurozoni 2,1 posto.

Na slabe gospodarske izglede utjecali su nepovoljni ekonomski uvjeti u svijetu, izvoz je usporen zbog smanjenja potražnje u svijetu. Povjerenje poduzeća i potrošača ostaje na slaboj razini, unatoč laganom poboljšanju u financijskom sektoru.

Pad gospodarskih aktivnosti vrlo će vjerojatno dovesti u pitanje planirane ciljeve u pogledu proračunske ravnoteže. Prema jednom tumačenju, Komisija bi mogla dopustiti da se za nekoliko decimala premaši ciljani manjak u 2012. ali bi se zemlje ipak trebale pridržavati ciljanih razina za 2013. godinu, za kada je većina zemalja članica pristala svesti svoje proračunske manjkove ispod gornje dopuštene granice u EU-u od tri posto BDP-a.

Druga je mogućnost produljenje roka za ostvarenje tog cilja do 2014.

23.02.2012. 15:33:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh