« Biznis
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
UPS!?

Europska komisija napravit će novu dubinsku analizu Hrvatske

Europska komisija najavila je u petak, na početku novog Europskog semestra, da će ponovo dubinski analizirati prekomjerne makroekonomske neravnoteže u Hrvatskoj

Opet će nam razvaliti financije
Opet će nam razvaliti financije (Arhiva)
Više o

Europska komisija

,

Hrvatska

,

Dubinska analiza

Hrvatska se našla u skupini s Italijom i Slovenijom, za koje je Komisija također najavila temeljite analize kako bi utvrdili uspijevaju li smanjiti utvrđene prekomjerne neravnoteže ili su one ostale nepromijenjene odnosno možda su i pogoršane. Rezultat analize najavljen je za proljeće 2015.

Neravnoteže se utvrđuju na temelju skupa pokazatelja kojima EK mjeri 'unutarnju i vanjsku konkurentnost' zemalja EU-a. Obuhvaćaju, između ostalog, višak odnosno manjak u bilanci plaćanja stanje međunarodnih ulaganja, udio u svjetskom izvoznom tržištu i dug privatnog sektora i opće države.

Postupak makroekonomskih neravnoteža ima preventivnu i korektivnu dimenziju. Do sada još nije pokrenut korektivni postupak ni protiv jedne zemlje a Komisija može nametnuti financijske sankcije do 0,1 posto BDP-a, ali samo za članice eurozone. Razlog za kaznu nisu same neravnoteže već izostanak mjera da se one isprave.

U ožujku je Komisija nakon dubinske analize u Hrvatskoj utvrdila prekomjerne makroekonomske neravnoteže, zbog velikog inozemnog duga, slabljenja izvoza i brzo rastućeg duga opće države.

28.11.2014. 17:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh