« Ekosfera
objavljeno prije 9 mjeseci i 26 dana
AKCIJA

Europska inicijativa za meso bez klaonica

Biljnim i kultiviranim mesom možemo transformirati prehrambeni sustav i spasiti svijet

Kakva nam hrana treba
Kakva nam hrana treba (Arhiva)
Više o

meso

,

klaonice

U periodu od godinu dana Europljani su imali priliku potpisati europsku građansku inicijativu kojom Europskoj komisiji iznose dva prijedloga: da počnu isključivati uzgoj životinja iz aktivnosti prihvatljivih za poljoprivredne subvencije te daju potporu prozvodnji i prodaji proizvoda biljnoga i kultiviranoga podrijetla. 

Prijatelji životinja pozivaju sve da ostave svoj glas i jasno istaknu svoj stav, odnosno zatraže političare da interveniraju dok još nije prekasno. „Prema IPCC-u (Međuvladin panel o klimatskim promjenama), imamo oko 10 godina da izbjegnemo klimatsku točku bez povratka. Emisije stakleničkih plinova dosegnule su razine nikad viđene na ovom planetu. Proizvodnjom biljnog i kultiviranom mesa možemo proizvoditi istu količinu kvalitetne hrane uz 96 % manju emisiju stakleničkih plinova", navode Prijatelji životinja pozivajući sve da iskoriste zadnji dan za podijeliti informaciju o ovoj važnoj peticiji. 

Za razliku od biljnoga mesa koje je proizvedeno od kvalitetnih biljnih proteina, npr. graška, kultivirano meso izvorno je životinjsko meso koje se proizvodi izravnim uzgojem životinjskih stanica iz stanične kulture na čistoj biljnoj osnovi. Ova metoda proizvodnje eliminira potrebu za uzgojem i klanjem životinja za hranu. Kultivirano meso izrađeno je od istih vrsta stanica raspoređenih u istoj strukturi kao i životinjska tkiva, čime se repliciraju okusni i nutritivni profili mesa životinja. Kompletan proces odvija se bez genetske manipulacije.

Svjetsko stanovništvo na putu je da premaši 9 milijardi do 2030. godine. Bez transformacije, sve veći broj usta za hranjenje mogao bi postati katastrofalna kriza javnog zdravstva. Razvoj tehnologije proizvodnje kultiviranog mesa ima ogroman potencijal s aspekta ekološke održivosti i dobrobiti životinja, ali i ljudskoga zdravlja jer takvo meso nastaje u čistom i kontroliranom uzgoju, bez antibiotika, gnoja, tumora i patnje. 

Prijatelji životinja naglašavaju i da nema ničeg prirodnog u industrijskom ili bilo kojem drugom uzgoju životinja: „Životinje su genetički manipulirane, okrutno prenatrpane, lišene svježeg zraka, sunca i prirodne okoline, ne hrane ih njihovom prirodnom hranom, a uskraćena im je i mogućnost slobodnog kretanja. Cijeli svoj život nemaju mogućnosti provoditi osnovne, prirodne funkcije i obrasce ponašanja. Ženske pripadnice vrsta su natjerane do svojih bioloških granica na proizvodnju potomstva, samo da bi doživjele da njihova djeca budu oduzeta od njih nakon rođenja kako bi ih se utovilo za klanje."

„Pozivamo da inicijativu za koju prikupljamo potpise još samo danas podrže svi, neovisno o načinu prehrane. Na taj način ćete dati podršku ekološkom, čistom i kontroliranom uzgoju mesa bez ubijanja životinja, kao i zdravijem biljnom mesu. Porast nove tehnologije proizvodnje hrane omogućit će naš opstanak na planetu, a posljedično i prestanak iskorištavanja životinja", zaključuju iz Udruge.

Dodatne informacije o inicijativi „Okončajmo doba klaonica" i o dostupnosti biljnoga mesa nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr

07.06.2023. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh