« Svijet
objavljeno prije 3 godine
UFF

Europa slavi pobjedu Van der Bellena u Austriji

Poraz Norberta Hofera, šefa protuimigrantske Slobodarske stranke na austrijskim predsjedničkim izborima daje nadu da krajnja desnica ipak neće preuzeti Europu

Van der Bellen pobjedom oduševio Europu
Van der Bellen pobjedom oduševio Europu (Wikipedia)
Više o

Norbert Hofer

,

Alexander Van der Bellen

Europa slavi nakon što je nezavisni kandidat Alexander Van der Bellen pobjedio desničarskog suparnika Norberta Hofera na predsjedničkim izborima u Austriji.

Kandidat kojeg su podržavali Zeleni osvojio je 53,3 posto prema 46,7 posto glasova za Norberta Hofera iz protuimigrantske Slobodarske stranke (FPOe), pokazale su projekcije austrijske javne televizije. Van der Bellen je tako ponovio je uspjeh s prvih, neregularnih izbora u svibnju i spriječio Hofera da postane prvi ultradesni predsjednik u nekoj od članica EU-a.

"Oduvijek sam se borio za proeuropsku Austriju", rekao je novi austrijski predsjednik na javnoj televiziji, ističući posebno vrijednosti slobode, jednakosti i solidarnosti.

Van der Bellen (72), umirovljeni profesor ekonomije Sveučilišta u Beču, pobijedio je u drugom krugu izbora u svibnju s 50,3 posto glasova. Drugi krug izbora kasnije je poništen zbog nepravilnosti u brojanju glasova.

Sin je nekadašnje aristokratske obitelji estonskih i ruskih korijena koji su pobjegli pred boljševicima i završili u Austriji. Poznat po svojem odmjerenom i sporom načinu govorenja, karijeru ekonomista počeo je na Sveučilištu u Innsbrucku. Prvo je bio socijaldemokrat, a pokret Zelenih privukao ga je tijekom masovnih prosvjeda protiv nove elektrane na Dunavu 1984. godine.

U politiku je ušao kao zastupnik Zelenih u dobi od 50 godina. Predsjednik stranke bio je 11 godina, do 2008. godine. Za predsjednika države natječe se kao neovisni kandidat kako bi privukao više birača, no kampanju su mu financirali i organizirali oporbeni Zeleni. Budući da je dijete izbjeglica, zauzima se za multikulturalnu, tolerantnu Europu.

"Mislim da bi bila velika greška kada bi se zauzimao za razlaz EU-a", govorio je Van der Bellen u kampanji. "Želim biti predsjednik centra. Neki žele prikazati da se na predsjedničkim izborima bira između dva ekstrema. Ne slažem se s time, ja sam u centru društva", isticao je.

Hofer priznao poraz, ali neće napustiti politiku

Poraženi Hofer dao je do znanja da neće napustiti politiku i najavio da će se za šest godina ponovno kandidirati za predsjednika. "Nikad neću iznevjeriti svoje birače", rekao je. Predsjednički kandidat krajnje desnice čestitao je svome suparniku na pobjedi, nakon što su prve procjene pokazale da je izgubio predsjedničke izbore u Austriji.

"Čestitam Alexanderu Van der Bellenu na uspjehu i pozivam sve Austrijance da budu jedinstveni i rade u zajedničkom interesu", napisao je Hofer na Facebooku, dodajući da je "beskrajno tužan". "Beskrajno sam tužan što nije uspjelo", dodao je.

Strah od domino efekta u drugim članicama EU-a

Promatrači su strahovali da bi Hoferova pobjeda mogla pokrenuti domino efekt na izborima koji se iduće godine održavaju u Francuskoj, Njemačkoj i u Nizozemskoj. Bojazan je bila tim veći zbog Brexita i šokantne pobjede Donalda Trumpa na izborima za američkog predsjednika.

05.12.2016. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh