« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
'SPAS' JE NA PUTU

Europa Grčkoj odobrila kredite

Unatoč prvotnom protivljenju dodjele pomoći Grčkoj, njemačka kancelarka Angela Merkel ovaj je tjedan promijenila stajališta

Iako se u početku protivila, Angela Merkel shvatila je da je pomoć Grčkoj ustvari pomoć Europi
Iako se u početku protivila, Angela Merkel shvatila je da je pomoć Grčkoj ustvari pomoć Europi (Getty Images)
Više o

Europska unija

,

Angela Merkel

,

financijska pomoć

,

kineski pijanist

Uoči izvanrednog samita eurozone u petak navečer u Bruxellesu posvećenog krizi Grčke, Portugal, Španjolska, Italija, Njemačka i Nizozemska tijekom dana su odobrile kreditne pakete namijenjene toj zemlji, prenose agencije.

Portugalski parlament odobrio je iznos od dvije milijarde eura za Grčku, unatoč tomu što je ta najsiromašnija zemlja članica eurozone pod velikim pritiskom zbog vlastita duga. Premijer Jose Socrates u petak je izjavio kako zemlje poput Portugala, koje koriste euro, moraju zajedničkim snagama braniti zajedničku valutu.

Španjolska socijalistička vlada u petak je deblokirala 9,7 milijardi eura za Grčku. Odluku o španjolskoj pomoći Grčkoj poduprla je i glavna španjolska oporbena stranka. I ministri u talijanskoj vladi hitnim su dekretom izglasali odluku o izdvajanju pomoći vrijednoj 14,8 milijardi eura. Dekret će u roku od 60 dana odobriti talijanski parlament. Gornji dom njemačkog parlamenta u petak je nakon izglasavanja u donjem domu, Bundestagu, također odobrio zakon koji će omogućiti njemačkoj vladi izdavanje jamstava za 22,4 milijarde eura vrijedne zajmove Njemačke, koji čine lavovski dio dogovorenog paketa pomoći.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble pred članovima Bundestaga je ranije izjavio: "Zajednička europska valuta i zajednička europska ekonomska regija su ispravna stvar. Nema usporedive alternative u 21. stoljeću, s obzirom na razdoblje globalizacije. Upravo zato moramo braniti zajedničku europsku valutu." Unatoč prvotnom protivljenju dodjele pomoći Grčkoj, njemačka kancelarka Angela Merkel ovaj je tjedan izjavila kako budućnost Europe ovisi o usvajanju odluke o kreditnom paketu za Grčku. U kreditnom paketu sudjelovat će i Nizozemci. I njihov je parlament u petak usvojio odluku o pomoći Grčkoj u svoti od 4,8 milijarde eura. (hina/metro-portal)

07.05.2010. 19:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh