« Svijet
objavljeno prije 12 godina
NOVE SANKCIJE

EU zamrznula imovinu financijera Asadovog režima

EU je odlučila zamrznuti imovinu dvije tvrtke i tri osobe za koje se smatra da uvelike financiraju sirijski režim

Fotografija vijesti
Više o

Europska unija

,

Sirija

,

Bašar al-Asad

,

sankcije sirija

Ministri vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak su usvojili nove sankcije protiv sirijskog režima, kaže se u priopćenju EU-a, javlja Hina.

"Usvojene su sankcije protiv sirijskog režima", kaže se u priopćenju. Po diplomatima, EU je odlučila zamrznuti imovinu dvije tvrtke i tri osobe za koje se smatra da uvelike financiraju režim Bašara al-Asada.

Na sastanku kao promatrač sudjeluje i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Osobama kojima su uvedene sankcije bit će također zabranjeno izdavanje vize za EU. Imena tih osoba bit će naknadno objavljena u službenom listu EU-a.

Na zadnjem sastanku u travnju ministri su odlučili zabraniti izvoz luksuznih proizvoda u Siriju što se smatra prije svega simboličnom mjerom kojom se cilja način života bračnog para Asad.

Trenutno se na popisu europskih sankcija nalazi 126 osoba i 41 tvrtka.

Protiv sirijskog režima uveden je i naftni embargo te embargo na oružje i opremu koja može služiti represiji.

Po najavi, ministri bi trebali razgovarati i o stanju u Ukrajini i Afganistanu, prije svega treba li zbog odnosa prema čelnici oporbe Juliji Timošenko kazniti Ukrajinu zamrzavanjem novog sporazuma i bojkotom Europskog nogometnog prvenstva.

EU i Ukrajina su dogovor o sporazumu o pridruživanju postigli na sastanku na vrhu u Kijevu u prosincu prošle godine te su ga krajem ožujka i parafirali, a potpisivanje i ratifikacija su pod znakom pitanja.

Sporazum o pridruživanju, koji bi trebao ojačati odnose EU-a i Ukrajine, temelji se na sporazumu o partnerstvu i suradnji iz godine 1998.

Cilj je ojačati politički dijalog, trgovinu i ulaganja, kao i gospodarsku, socijalnu i kulturnu suradnju.

Što se tiče konkretnih odluka o zajedničkom bojkotu skorašnjeg europskog nogometnog prvenstva koje se održava u Poljskoj i Ukrajini, njih u ponedjeljak neće biti, ali će se iz rasprava vidjeti kojim bi smjerom mogla ići Unija.

Ministri će raspravljati i o Bliskom istoku i Libiji.

14.05.2012. 12:28:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh