« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
REPRESIJA

EU zahtjeva prekid nasilja u Egiptu

"Nasilje mora prestati, a vladavina prava se mora održavati", rekla je Catherine Ashton visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku

Fotografija vijesti
Više o

Europska unija

,

Egipat

,

prosvjedi

,

vojno vijeće

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton zatražila je u subotu okončanje nasilja u Egiptu, gdje je ubijeno više od 40 ljudi, i rekla je da se vladavina prava mora održavati, javlja Hina.

"Nasilje mora prestati, a vladavina prava se mora održavati", rekla je Ashton u priopćenju. Ashton je zatražila otvaranje "neovisne istrage" o nasilju i rekla je da će vođe nasilja morati odgovarati.

Jedan prosvjednik je ubijen u subotu ujutro u Kairu u sukobima između egipatske policije i prosvjednika koji su blokirali ulaz u sjedište vlade. Više od 40 osoba poginulo je u nasilju u posljednjih tjedan dana.

Tisuće Egipćana okupljaju se na trgu Tahriru već više od tjedan dana i traže odlazak s vlasti Vrhovnog vijeća oružanih snaga. Ashton je pozvala vlasti da održe svoje obećanje i okončaju vojna suđenja civilima.

"Sve političke stranke trebale bi ponovno potvrditi svoju predanost demokratskom procesu u Egiptu", rekla je ona. Istaknula je da je "brzi prijenos vlasti na civilni režim ključni element tranzicije te da se mora dogoditi čim prije na temelju dijaloga između svih strana".

SAD i europske nacije, uznemirene nasiljem proteklih dana, pozivaju Egipat da provede izbore zakazane za ponedjeljak, prve i slobodne nakon više desetljeća. Strahuju i da vojska neće provesti poštene izbore. Gospodarsko stanje Egipta skliznulo od lošeg na gore, a i prosvjedi početkom godine protiv Mubaraka počeli su zbog potonuća milijuna Egipćana u siromaštvo.

26.11.2011. 13:13:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh