« Ekosfera
objavljeno prije 4 godine i 8 mjeseci
BRAVO

EU zabranila četvrtinu pesticida koji se koriste u SAD

Od 374 glavnih agensa koje je u 2016. bilo dopušteno rabiti u SAD-u, njih 72 bila su zabranjena u Europskoj uniji

Više se pazi...
Više se pazi... (Arhiva)
Više o

SAD

,

EU

,

pesticidi

U Europskoj uniji zabranjena je uporaba više od četvrtine pesticida kojima se koriste poljoprivrednici u Sjedinjenim Državama, odnosno 3 posto tih pesticida zabranjeno je u Kini, a 2 posto u Brazilu, objavljeno je u časopisu Environmental Health.

Riječ je uglavnom o herbicidima, ali zabranjeni su i neki insekticidi te fungicidi. Od 374 glavnih agensa koje je u 2016. bilo dopušteno rabiti u SAD-u, njih 72 bila su zabranjena u Europskoj uniji.

Nasuprot tome, Sjedinjene Države brane uporabu dva ili tri pesticida koji su dopušteni u drugim zemljama. Posebno se ističu dva proizvoda koje je zabranjeno koristiti i u Europskoj uniji i Kini i Brazilu. Prvi je parakvat koji je iz Europe prognan još 2007, a drugi neurotoksični insekticid phorate čiju je uporabu raspršivanjem iz zraka zabranila država New York.

"U početku američki regulator dobro je radio", kaže autor studije Nathan Donley, znanstvenik iz nevladine udruge, Centra za biološku raznolikost o američkoj Agenciji za zaštitu okoliša (EPA).

Utemeljena 1970., EPA je brzo zabranila pojedine pesticide, ali mnogi Amerikanci ne shvaćaju da više ne žive u tom vremenu, objašnjava Donley.

"Oni ne shvaćaju u kojoj mjeri danas SAD zaostaje", a razlog za loš rad regulatora nije prvenstveno demokratska ili republikanska stranka, već utjecajni lobiji proizvođača pesticida.

"Kada EPA donosi odluke koji se ne sviđaju poljoprivrednom sektoru, nađe se u teškoj političkoj situaciji, jer je "američki Kongres taj koju odlučuje o proračunu iz kojeg se financira EPA", a na odluke kongresnika utječu lobiji.

18.08.2019. 16:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh