« Ekosfera
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
EKOLOŠKI

EU za zabranu antitijela od zivotinja

Europska unija želi zabraniti proizvodnju antitijela od životinja - 95 % lijekova prolazi na životinjama, a neuspješni na ljudima; budućnost je u nekorištenju životinja

Da, i od njih to rade...
Da, i od njih to rade... (Arhiva)
Više o

EU

,

životinje

,

antitijela

Iako između 92 i 95 % svih lijekova koji su učinkoviti na životinjama nije uspješno u sljedećim kliničkim fazama testiranja na ljudskim pacijentima, u Europskoj uniji još uvijek se godišnje u svrhu znanstvenih istraživanja koristi 11 milijuna životinja. Udruga Prijatelji životinja upozorila je da je prošle godine u pokusima samo u britanskim laboratorijima korišteno više od 3,3 milijuna miševa, štakora, majmuna, pasa, hrčaka, konja i drugih životinja. „Uznemirujuće je da su npr. na Sveučilištu u Birminghamu u jednom pokusu štakori ustrijeljeni u oba oka i u sljedeća dva tjedna, prije usmrćivanja, nisu dobivali nikakva sredstva protiv bolova", zgroženi su Prijatelji životinja i traže prestanak okrutnih pokusa.

Ističu da znanstvena istraživanja jasno pokazuju da je pravi smjer otkrivanja učinkovitih lijekova i razvoja znanosti onaj koji zaobilazi besmislene, etički nedopustive te iznimno brutalne i bolne pokuse na životinjama. Unatoč tomu što miševi i čimpanze mogu dijeliti s ljudima visok postotak svojih gena, imunološki sustav i fiziologija reagiraju na različite i nikako usporedive načine. Stoga ukazuju da je rješenje u neinvazivnim metodama koje ne štete ni ljudima ni životinjama.

Prijatelji životinja, kao članovi Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE), navode da je referentni laboratorij Europske unije za alternative ispitivanju na životinjama (EURL ECVAM) objavio Preporuku kojom se traži priznavanje znanstvene valjanosti antitijela koja nisu dobivena od životinja s ciljem da se životinje više ne smiju koristiti za razvoj i proizvodnju antitijela. 

Također, kao pozitivnu novost izdvajaju da je njemačka organizacija Liječnici protiv pokusa na životinjama (DAAE) na www.nat-database.org pokrenula besplatnu bazu podataka o tehnologijama koje ne koriste životinje. NAT baza podataka daje uvid u istraživačke tehnologije bez životinja iz svih dijelova svijeta, sadrži dosad 250 unosa o metodama bez korištenja životinja i stalno će se ažurirati. Pretraživati se mogu istraživačka područja kao što su onkologija, toksikologija ili razvoj lijekova ili pak istraživački modeli, npr. tzv. organ-na-čipu, 3D biotisak ili računalni modeli.

Bazu podataka razvijale su posljednjih mjeseci dr. Tamara Zietek, znanstvena koordinatorica DAAE-a i voditeljica IT odjela Julia Preller. „Mnogi još uvijek misle da su pokusi na životinjama pouzdani i nužni. To, međutim, nije istina i moramo uvjeriti znanstvenike, zakonodavce i političare u prednosti istraživanja bez životinja u odnosu na pokuse na životinjama", izjavila je dr. Zietek. Dodala je: „Da bi se postigao pomak paradigme prema istraživanju bez životinja, izuzetno je važno podržati inovativne metode bez korištenja životinja."

Prijatelji životinja zaključuju da je nužno podupirati znanstvena istraživanja utemeljena na ljudima, kao i metode koje ne koriste životinje. Važno je poticati prevenciju bolesti zdravom veganskom prehranom, nepušenjem, fizičkom aktivnošću i drugim načinima postizanja dobroga zdravlja. Više informacija nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

17.08.2020. 12:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh