« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
POKUŠAJI

EU sporazumima želi smanjiti priljev izbjeglica iz Afrike

Čelnici zemalja članica EU-a istaknuli su u četvrtak da je potrebno uložiti više napora na zaustavljanju priljeva migranata, posebice onih iz Afrike

Kako spriječiti novu navalu na EU
Kako spriječiti novu navalu na EU (Shutterstock)
Više o

EU

,

izbjeglice

,

sporazumi

Šefovi država ili vlada prihvatili su prvi dan svoga summita u Bruxellesu zaključke o migracijama u kojima kažu da je potrebno smanjiti priljev migranata iz Afrike kroz primjenu sporazuma s ključnim zemljama toga kontinenta. „

Treba učiniti više napora kako bi se usporio priljev nelegalnih migranata, posebice onih iz Afrike te povećati stopu vraćanja migranata", koji ne ispunjavaju uvjette za dobivanje azila, kaže se u zaključcima.

Sporazum s Turskom omogućio je drastičan pad dolaska izbjeglica istočnomediteranskom rutom. Čak je za 98 posto manji priljev u odnosu na prije godinu dana.

Sada EU želi zaključiti slične sporazume s pet ključnih afričkih zemalja - Nigerom, Nigerijom, Etiopijom, Malijem i Senegalom.

U EU bi htjeli da ti sporazumi budu gotovi prije proljeća, kada uobičajeno počne rasti broj izbjeglica koji preko Sredozemnog mora nastoje doći do Europe.

21.10.2016. 11:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh