« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
POVJERENIK ZA SRBIJU

EU: Rehabilitacija Draže Mihajlovića korak u krivom smjeru

Poslijeratna Europa izgrađena je na antifašističkim vrijednostima, a rehabilitacija Draže Mihailovića predstavlja korak u suprotnom smjeru", kazao je Kacin

Fotografija vijesti
Više o

Europska unija

,

Srbija

,

Draža Mihajlović

Rehabilitira li Srbija četničkog vođu Dražu Mihajlovića, to će predstavljati korak u suprotnom smjeru od onog prema EU, izjavio je Jelko Kacin, izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju, prenosi Hina.

"Smatram kako je važno da u EU-u pažljivo pratimo taj proces. Kao izvjestitelja EP-a, prije svega me zabrinjava evidentan pokušaj promjene sustava vrijednosti. Poslijeratna Europa izgrađena je na antifašističkim vrijednostima, a rehabilitacija Draže Mihailovića predstavlja korak u suprotnom smjeru", kazao je Kacin.

"Riječ je vođi kolaboracionističkog pokreta i njegova rehabilitacija samo može nanijeti štetu ugledu Srbije", kazao je Kacin.

Naglasio je kako bi takav potez mogao stvoriti posebno negativne odnose sa susjednim državama koje su bile "žrtve četničke ideologije".

Upitan bi li Zagreb zbog rehabilitacije Draže Mihailovića mogao raditi probleme Beogradu u daljnjim europskim integracijama, Kacin je rekao da će se to pokazati u budućem razdoblju i dodao kako bi od rehabilitacije trebalo odustati "zbog građana Srbije i afirmacije europskih vrijednosti, a ne zbog moguće reakcije Hrvatske ili bilo koje druge države".

Kacin je i ocijenio da se novi srbijanski Zakon o rehabilitaciji zlorabi jer je, kako je rekao, njegova suština da se kolektivna odgovornost skine s pojedinih nacionalnih grupa, kao i sa žrtava uspostavljanja komunističke vlasti. "Draža Mihailović, kao simbol šovinizma i ratnih zločina počinjenih u ime stvaranja velike Srbije, u takvim naporima nema što raditi", naglasio je Kacin.

26.03.2012. 08:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh