« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
CATHERINE ASHTON:

EU podupire neizravne pregovore Izraela i Palestinaca

Prihvatiti početak neizravnih pregovora između Izraelaca i Palestinaca važan je signal, osobito kada je riječ o Izraelu, poručili su ministri EU

Catherine Ashton
Catherine Ashton (Getty Images)
Više o

Europska unija

,

Izrael

,

Palestina

,

bliskoistočni mirovni proces

,

Catherine Ashton

Europski ministri vanjskih poslova u subotu su pozdravili potporu arapskih zemalja neizravnim pregovorima između Izraelaca i Palestinaca, a visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton izjavila je kako je spremna otputovati u Pojas Gaze.

"Trebamo zahvaliti Arapskoj ligi na izvanrednom poslu. Prihvatiti početak neizravnih pregovora između Izraelaca i Palestinaca važan je signal, osobito kada je riječ o Izraelu", ocijenio je šef luksemburške diplomacije Jean Asselborn prije početka neformalnog sastanka ministara EU-a u Cordobi.

Arapski ministri vanjskih poslova u srijedu su poduprli početak neizravnih pregovora između Izraelaca i Palestinaca, podupirući istodobno i napore Amerikanaca da se mirovni proces u regiji, prekinut prije godinu dana, ponovno nastavi.

Ashton bi u Izrael trebala otputovati 17. ožujka. "Zatražila sam da mi se odobri i putovanje u Gazu", rekla je. "U problem se moram uvjeriti sama i sagledati ga sama, kako bismo zajedno počeli raditi na pitanjima koja se trebaju riješiti".

Izraelci su donijeli odluku o blokiranju svih dobara koja nisu od egzistencijalne važnosti za stanovništvo Pojasa Gaze, nakon što je ondje na vlast u lipnju 2007. došao islamistički pokret Hamas.

Ahston bi trebala sudjelovati i u sastanku Kvarteta za Bliski istok, koji bi se trebao održati u Moskvi 19. ožujka. (hina/metro-portal)

06.03.2010. 14:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh