« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
IZVJEŠĆE KNIN

EU nema dokumente koje traži obrana Ante Gotovine

Gotovinin odvjetnički tim od Bruxellesa traži dnevnike Europske promatračke misije iz 1995., a iz Vijeća EU-a poručuju da oni nisu pronađeni

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

Ante Gotovina

,

Haaški sud

,

ICTY

,

Oluja 1995.

,

Vijeće EU

,

Gotovinina obrana

,

izvješće Knin

,

Europska promatračka misija

Vijeće Europske unije, u povodu poziva Haaškog suda da dostavi detaljne podatke o potrazi za dokumentima promatračke misije EU koje traži obrana generala Ante Gotovine, odgovorilo je kratkim prikazom pretrage tisuća dokumenata u proteklih godinu dana iz kojeg proizlazi da nisu pronašli specifične dokumente koje traži obrana hrvatskih generala, prema dopisu EU kojeg je u petak objavio ICTY.

U svom odgovoru koje je Vijeće EU-a poslalo Haagu u srijedu predlaže se Haaškom sudu da se obrati državama koje su utemeljile Promatračku misiju Europske zajednice (ECMM) sa zamolbom da provjere da li se dokumenti koje traži obrana generala Ante Gotovine nalaze u nacionalnim arhivima.

EU navodi da je do sada pronađeno desetak dokumenata Regionalnog centra Knin čiji su autori promatrači Europske unije, ali da se niti jedan pronađeni dokument ne može identificirati kao "Dnevnik Regionalnog centra Knin" ili "Izvješće RC Knin", objavio je u petak ICTY.

Pretraga dokumentacije, prema dopisu EU, posljednji puta je obavljena sredinom veljače ove godine.

Gotovinin odvjetnički tim od Bruxellesa traži dnevnike Europske promatračke misije iz 1995. Riječ je o ukupno 95 dokumenata koje EU nije dostavio prema prvom zahtjevu Haškog suda od 28. veljače 2008.

Haški sud je iz Europske unije 18. siječnja dobio kratki odgovor kako su poduzeli sve mjere radi pronalaska dnevnika, no da se oni ne nalaze u arhivima u Bruxellesu. Osim toga, tada nisu navedene nikakve pojedinosti o toj istrazi, pa je Haški sud zatražio detaljnu informaciju u svim koracima i sudionicima u potrazi za tim dokumentima. U najnovijem odgovoru, Vijeće EU-a je u pet točaka navelo da je od travnja 2009. do veljače 2010. ručno i elektronski pretražen golem broj dokumenata.

U dokumentima koje traži obrana hrvatskog generala govori se o stanju na terenu tijekom Oluje, a Gotovinina obrana smatra kako će njima pobiti navod iz optužnice da je Knin prekomjerno granatiran.

Suđenje generalima Ivanu Čermaku, Mladenu Markaču i Anti Gotovini nastavit će se 24. veljače kada će suci početi izvoditi svojih sedam svjedoka. Prvi svjedok Suda dobio je privremenu oznaku CW-1, a u odluci suda nije objavljen identitet ni ostalih svjedoka, kao ni teme o kojima će svjedočiti. (hina/metro-portal)

19.02.2010. 13:07:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh