« Biznis
objavljeno prije 3 godine i 2 mjeseca
NAPOKON

EU nastavlja rad s Pokretom otoka

Europska komisija je pokrenula drugu fazu rada Tajništva za čistu energiju EU otoka u kojoj to tijelo nastavlja suradnju s udrugom Pokret Otoka

Počnite raditi više...
Počnite raditi više... (Arhiva)
Više o

Tajnišvo za čistu energiju

,

EU

Tajništvo će u drugoj fazi nastaviti potporu energetskoj tranziciji EU otoka i nadovezati se na rezultate prve faze, a tijekom sljedeće dvije godine složit će inicijativu odozdo prema gore (bottom up) koja će doprinijeti realizaciji energetskih projekata na otocima.

Tajništvo za otoke, osnovano pri Europskoj komisiji, u prvoj fazi svog rada bavilo se izradom strategija za prelazak na čistu energiju EU otoka. Na natječaj izrade strategija javili su se lokalni predstavnici otočkih zajednica Korčule, Hvara, Brača i Cresko-lošinjskog arhipelaga čime su si osigurali suradnju sa stručnjacima i partnerima Tajništva.

Tijekom prve faze pokrenut je i niz novih energetskih projekata i aktivnosti u kojima je Pokret otoka djelovao kao svojevrsni most između otočnog stanovništva, lokalnih i regionalnih samouprava, nacionalnih tijela javne vlasti i Europskih institucija.

U drugoj fazi, u proljeće 2021. raspisat će se poziv za projekte na koji će otočni dionici moći aplicirati sa svojim projektnim prijedlozima i dobiti stručnu tehničku pomoć. Bit će organizirane radionice kao svojevrsne energetske akademije koje angažiraju otočne zajednice za djelovanje na lokalnoj razini i preuzimanje aktivne uloge u projektima energetske tranzicije, a dionici s različitih razina upravljanja okupit će se u Islands Think Tank - skupinu za raspravu o zakonskim i regulatornim preprekama za prelazak na čistu energiju na otocima.

Oni otoci koju su spremni započeti strateško planiranje od Tajništva će dobiti podršku u radu, pronalaženju izvora financiranja i oblikovanju budućih projekata, a za otoke koji tek započinju proces angažiranja zajednice Tajništvo je pripremilo stručnu podršku za izgradnju zajednice i definiranje tranzicijskih strategija. Otočno tržište omogućit će lakšu realizaciju projekata te osigurati financiranje energetskih projekata povezivanjem otočnih zajednica s investitorima i pružateljima tehnoloških usluga.

Pokret otoka je udruga koja pomaže i promovira otoke i život na hrvatskim otocima i zagovara djelovanje u smjeru održivog razvoja.

Kroz protekli je period Pokret Otoka imao važnu ulogu regionalnog partnera Tajništva, djelujući kao svojevrsni "most" između otočnog stanovništva, lokalnih i regionalnih samouprava, nacionalnih tijela javne vlasti i Europskih institucija.

28.02.2021. 18:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh