« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
CATHERINE ASHTON:

EU je zadovoljna ukrajinskim izborima

Izbori su bili slobodni i transparentni što su potvrdili i promatrači Europskog parlamenta, poručili su visoki europski dužnosnici

Catherine Ashton
Catherine Ashton (Wikipedia)
Više o

Europska unija

,

izbori

,

Ukrajina

,

Catherine Ashton

Visoka predstavnica za vanjsku politiku i potpredsjednica Europske komisije Catherine Ashton pozdravila je u ponedjeljak provedbu predsjedničkih izbora u Ukrajini kao važno postignuće u demokratskom razvoju zemlje te istaknula spremnost da surađuje s novim predsjednikom.

"Općenito mirno ozračje u kojem su izbori provedeni, otvorena kampanja u medijima i činjenica da je biračko tijelo imalo mogućnost istinskog izbora predstavlja važno postignuće u demokratskom razvoju Ukrajine...Europska unija ostaje privržena produbljenju odnosa s Ukrajinom i dalje će podupirati njezin reformski program te se veseli suradnji s novim predsjednikom", istaknula je Ashton u pisanoj izjavi.

"Posebice bih čestitala ukrajinskom narodu na visokom odzivu u oba kruga izbora i na pokazanoj snažnoj privržnosti demokratskom procesu", dodala je.

Međunarodna promatračka misija OESS-a ocijenila je da su izbori provedeni "transparentno i pošteno" što otvara put "mirnom prijenosu vlasti".

Prema privremenim rezultatima, proruski kandidat Viktor Janukovič pobijedio je s 48,61 posto svoju suparnicu, premijerku Juliju Timošenko, koja je osvojila 45,8 posto glasova.

I predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek ocijenio je da su ukrajinski izbori provedeni na "demokratski način" i da predstavljaju "veliki uspjeh" za tu zemlju.

"Izbori su bili slobodni i transparentni što su potvrdili i promatrači Europskog parlamenta", rekao je Buzek otvarajući plenarnu sjednicu Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Premijerka Timošenko odgodila je za utorak konferenciju za novinare. Ona je u predizbornoj kampanji u kampanji prijetila da će izvući pristaše na ulice dokažu li se izborne prijevare, ali joj sada ocjenama međunarodnih promatrača znatno sužen manevarski prostor za eventualno osporavanje rezultata. (hina/metro-portal)

08.02.2010. 22:13:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh