« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 2 mjeseca
EU

EU ima novi plan za Mediteran

Europska komisija i visoki predstavnik EU-a za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell predstavili su novi plan za Mediteran

Europska komisija
Europska komisija (Arhiva)
Više o

EU

,

Mediteran

"Agenda za Mediteran", napisana na 24 stranice, obnova je strateškog partnerstva europskih i neeuropskih zemalja na Sredozemlju, izvijestila je u četvrtak Unija za Mediteran.

Ta organizacija sa sjedištem u Barceloni okuplja svih 27 članica EU-a te još 15 zemalja koje izlaze na Mediteransko more i služi kao platforma za ministarske sastanke u raznim područjima.

U "Agendi za Mediteran" je navedeno kako će zemlje sjevernog i južnog Mediterana raditi zajedno u području prisilnih raseljavanja i migracija, promovirati mir i sigurnost, ubrzati prelazak na zeleno i digitalno gospodarstvo te se boriti protiv klimatskih promjena.

"Jačanje suradnje na Mediteranu ostaje strateški cilj EU-a", izjavio je Borrell.

EU je odlučio pojačati suradnju jer se nalazi pod pritiskom izbjeglica prisiljenih napuštati zemlje južnog i istočnog Mediterana zbog oružanih sukoba i pod valom migranata pogođenih siromaštvom i društvenom besperspektivnošću. Takva situacija pogoduje organiziranom kriminalu a uz to način iskorištavanja prirodnih resursa postaje neodrživ što povećava siromaštvo i društvene nejednakosti, navedeno je u dokumentu.

Kako bi došlo do oporavka u zemljama južnog i istočnog Sredozemlja, EU je u sklopu svog instrumenta za međunarodnu suradnju (NDICI) izdvojio 7 milijardi eura za razdoblje od 2021. do 2027. godine. U Uniji za Mediteran tvrde da bi ta sredstva uložena u zajedničke projekte mogla privući dodatni novac do visine 30 milijardi eura.

"Taj ekonomski i investicijski plan će pomoći ublažavanju rastućih izazova s kojima se suočava ova regija", izjavio je Nasser Kamel, generalni tajnik Unije za Mediteran. "Ova nova agenda temelji se na zajedničkom uvjerenju kako udruženim radom možemo pretvoriti izazove u prilike", dodao je.

Lideri država EU-a bili su pozvali Europsku komisiju i Borrella da predstave prijedlog obnove partnerstva s južnim susjedima na Mediteranu, pa je taj prijedlog sada uobličen u "Agendi za Mediteran", kaže Ana Pisonero-Hernandez, glasnogovornica Europske komisije.

 

14.02.2021. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh